Nici nemții nu mai sunt ce-au fost. Sunt aproape să încalce iar condițiile Tratatului de la Maastricht privind datoria publică

Publicat: 29 iul. 2024, 20:42, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Nici nemții nu mai sunt ce-au fost. Sunt aproape să încalce iar condițiile Tratatului de la Maastricht privind datoria publică

Turbulențele economice globale au zguduit puternic, în 2023 și Germania, considerată ,,motorul economiei europene”, dar care a început să dea semne clare de uzură.

Datoria publică a Germaniei a atins un nivel record, de peste 2.400 miliarde de euro, în 2023, arată noile date publicate, pe 29 iulie, de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmite DPA

Potrivit datelor Băncii Mondiale Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei era de 4.420 de miliarde dolari, în 2022.

În 2019, valoarea datoriei publice guvernamentale din PIB era de 59,8 la sută, dar a crescut constant.

În al doilea an de pandemie de coronavirus, datoria publică generală a Germaniei a crescut cu 162 de miliarde de euro, până la 2,476 de miliarde de euro.

Raportul datoriei, adică raportul dintre datorie și Produsul Intern Brut nominal (PIB), a crescut de la 68,7% la 69,3% în 2021 și, prin urmare, a depășit cu mult valoarea de referință a Tratatului de la Maastricht de 60% din PIB.

Astfel, datoria publică a Germaniei, care include datoriile Guvernului federal, ale guvernelor landurilor, municipalităţilor şi cheltuielile cu securitatea socială, a crescut cu 3,3% anul trecut, la 2.445 miliarde de euro. Datoria publică pe cap de locuitor a urcat cu 778 euro, până la 28.943 euro.

Majorarea datoriei ar putea fi atribuită creşterii la nivel federal şi municipal, precum şi cheltuielilor cu securitatea socială, în timp ce guvernele landurilor au reuşit să-şi reducă nivelul datoriei, a precizat Destatis.

Un alt factor l-a constituit includerea conturilor companiilor publice de transport, după introducerea biletelor de călătorie subvenţionate.

Decizia a dus la majorarea datoriei cu aproximativ 9,8 miliarde de euro.

La finalul lui 2023, doar datoria Guvernului federal era de 1.696 miliarde de euro, o creştere de 4,7% faţă de 2022.

Majorarea vine pe fondul cheltuielilor masive menite să reducă factura la energie a rezidenţilor şi al avansului cheltuielilor militare, în contextul războiului din Ucraina.