Nici recesiune, nici creştere economică! Economia UE arată rău în datele revizuite Eurostat

Publicat: 07 sept. 2024, 11:12, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Nici recesiune, nici creştere economică! Economia UE arată rău în datele revizuite Eurostat

Economia zonei euro şi cea a Uniunii Europene (UE) pe ansamblu au crescut cu numai 0,2% în în trimestrul al doilea din 2024 comparativ cu trimestrul precedent, potrivit datelor revizuite în jos de Eurostat, publicate vineri, estimările iniţiale fiind de 0,3%.

Majoritatea statelor din UE au înregistrat o evoluţie a Produsului Intern Brut (PIB) de „zero şi ceva”, fie pe plus, fie pe minus.

Nici recesiune, nici creştere economică. Tot ce poate fi mai rău pentru Uniunea Europeană

Corelată cu o inflaţie spre 3%, această situaţie – nici recesiune, nici creştere economică –  este tot ce poate fi mai rău pentru Uniunea Europeană dacă se menţine pe termen mediu. Practic o ecoonomie europeană în care preţurile vor creşte, iar salariile nu, în care clasa medie suferă.

Dintre economiile care au crescut în T2 2024, România a avut cea mai modestă performanţă economică din blocul comunitar, de plus 0,1%, alături de Portugalia.

Este de remarcat însă că economia României a avut o evoluţie mai bună decât Estonia – 0% (stagnare) şi alte 6 state din UE a căror economie a scăzut în T2 2024 faţă de trimestrul anterior – Germania (minus 0,1%), Ungaria (minus 0,2%), Suedia (minus 0,3%), Austria (minus 0,4%), Letonia (minus 0,9%) şi Irlanda (minus 1%).

În al doilea trimestru din 2024, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,2% atât în zona euro, cât și în UE, comparativ cu trimestrul precedent, a precizat biroul de statistică al Uniunii Europene. În primul trimestru din 2024, PIB-ul crescuse cu 0,3% atât în UE cât şi în zona euro.

În rândul statelor membre, ies în evidenţă cu cele mai puternice ritmuri de creştere ale PIB-ului Polonia (1,5%), Grecia (1,1%) şi Ţările de Jos (1%).

În al doilea trimestru din 2024, PIB-ul din Statele Unite a crescut cu 0,7% față de trimestrul precedent (după +0,4% în primul trimestru din 2024).

Eurostat a dat vineri publicităţii şi cifrele privind evoluţia ratei de ocupare a forţei de muncă în trimestrul al doilea.

Numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,2% în zona euro, şi cu 0,1% în Uniunea Europeană, în trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul precedent, iar România a fost ţara cu cea mai puternică scădere a ratei de ocupare de la un trimestru la altul.

Eurostat estimează că în al doilea trimestru al acestui an, în Uniunea Europeană erau 281,6 milioane persoane ocupate, dintre care 170,1 milioane în zona euro.

În cazul României, cifrele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut în trimestrul II 2024, comparativ cu trimestrul I 2024, a fost în termeni reali mai mare cu 0,1%.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2024, o creştere de 0,8% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2024 a fost de 853,781 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,5% faţă de semestrul I 2023.