Nici zona euro nu stă bine la inflație. Ura! A murit și capra vecinului
Nici ,,zona euro” nu se simte mai bine economic, pe fondul atitudinii Băncii Centrale Europeane care este pesimistă, și are rezerve mari, în ceea ce privește o reducere, prea curând, a dobânzii de politică monetară.
Datele Eurostat, publicate de autoritatea europeană de statistică, arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat în mai la 2,6 la sută, în creştere de la 2,4 la sută, în aprilie, deşi analiştii se aşteptau la un nivel de 2,5 la sută, în luna care s-a încheiat.
Pentru zona euro a apus, demult, era inflației de 1 la sută. Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 2,9 la sută, în mai, de la 2,7 la sută luna precedentă.
Inflaţia de bază este principalul indicator urmărit cu mare atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Majoritatea oficialilor BCE fac presiuni în direcția unei reduceri a dobânzilor de bază.
Dar, pe fondul presiunilor provocate de majorarea salariilor, al tensiunilor din Orientul Mijlociu, care ameninţă să ducă la creşterea preţurilor la energie, şi al întârzierii reducerii dobânzilor în SUA, Banca Centrală Europeană rămâne neclintită în decizia sa, comentează Reuters.
În România, Banca Naţională a României (BNR) a hotărât luna aceasta menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7 la sută, nemodificată din luna ianuarie 2023, chiar dacă inflația a scăzut accelerat, dar, încă se află la un nivel mare, periculos pentru o reducere a dobânzii cheie.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în martie 2024 la 6,61 la sută, de la 7,23 la sută, în februarie, în principal ca urmare a încetinirii creşterii preţurilor alimentelor. Guvernatorul BNR avertiza că, în acest moment, chiar și cu această evoluție a inflației, nu se poate vorbi despre o scăderea a dobânzii de politică monetară.
Inflația a continuat să scadă, ajungând la 5,9 la sută, dar nu a convins BNR să scadă dobânda.