Nicio casă fără ceapă! Ce beneficii pentru sănătate are Allium Cepa
Dacă vreţi cu adevărat să trăiţi mult şi bine, atunci mâncaţi şi vă trataţi măcar cu o ceapă pe zi (Allium Cepa, pe numele ei latin). N-o spun eu, că nu sunt agent de vânzare a cepei. Ci specialiștii. Așa le-a ieșit lor – era să zic în bobi – la calcule, teste, măsurători, cercetări și ce-or fi mai făcut, ca niște specialiști ce sunt.
Cum vă puteţi apăra de boli? Incredibil de simplu: cumpăraţi câteva cepe şi puneţi-le în boluri în fiecare cameră din casă sau prin birourile unde lucraţi şi nu mai aveţi treabă cu nicio gripă, indiferent ce denumire mai are după gripă.
Condiţia, cică, este ca ceapa să fie tăiată la ambele capete. Minunea este că această legumă, luată adesea în derâdere, va atrage ca un magnet virtual toate virusurile sau toxinele din încăperea respectivă. Cât o fi adevăr, cât o fi imaginaţie sau intoxicare gen publicistică este greu de spus. Ceea ce se poate spune exact este că ceapa reprezintă un aliment sănătos. În plus, pentru cultivatori ea reprezintă un câştig economic cert.
De preferat, ar trebui să consumăm ceapa în stare crudă, nu fiartă, ca să ne încărcăm cu toate proprietăţile sale curative.
De ce e bună ceapa?
Revenind cu picioarele în lumea reală a zilelor noastre, trebuie spus că ceapa este o legumă cu multe calităţi nutritive şi curative. De când e lumea, ţărăncile noastre o foloseau ca tratament împotriva răcelii, căderii părului, durerilor de cap sau reumatice, la detoxifierea organismului, reducerea colesterolului, îmbunătăţirea memoriei, la degerături, la prevenirea infarctului, la buna funcţionare a colonului.
Sucul de ceapă este recomandat în toate afecţiunile numite mai sus, dar şi în altele, la fel de majore şi importante. El este un diuretic eficient, are proprietăţi antiinfecţioase, oxigenează sângele şi calmează sistemul nervos, combate stresul, depresia şi oboseala, alungă insomnia, fiind considerat, alături de usturoi, un antibiotic natural, mult mai eficient decât cele din farmacii. Sucul este recomandat şi în cazurile de prostată, dar şi în eliminarea viermilor intestinali, întăreşte oasele, îndepărtează grăsimea din artere, întreţine muşchii.
Nu ştiu dacă v-am convins, înşirând atâtea lucruri bune despre ceapă. Medicii şi cercetătorii din toate ţările ştiu, cu siguranţă, mai multe despre ea şi, dacă i-aţi întreba, v-ar răspunde. Dar poate că merită încercată o astfel de terapie. Nu ne doare mâna. Sigur, ceapa miroase. Dar dacă e așa de bună pe cât se spune, o fi indicat să riscăm. Nu știu. Bătrânii spun că nu trebuie să treacă nicio zi fără să consumăm măcar două-trei cepe în stare proaspătă. Pe vremea tinereţii lor, spărgeau ceapa cu pumnul, o mâncau cu mămăligă şi considerau că este o adevărată bunătate. Acuma, na, fiecare cum crede și îl ține…