Nicio șansă pentru TEATRELE de aici
Sectorul cultural se confruntă cu „o amenințare existențială din cauza Covid-19 și incertitudinea persistentă care îl însoțește”, subliniază un raport al Comisiei pentru digital, cultură, mass-media și sport al Casei Comunelor din Marea Britanie.
La fel ca Globe Theatre al lui Shakespeare, supraviețuirea multor teatre britanice este amenințată de pandemie, iar ajutorul guvernului vine prea târziu, după cum avertizează raportul parlamentar, potrivit BBC. Un important contribuitor la economie, acest sector care angajează 700.000 de oameni a fost greu afectat de pandemie, lipsit de venituri în timpul izolării instituite pe 23 martie, teatrele trebuind să închidă sau să concedieze oameni. Raportul recomandă, în special, reducerea TVA la bilete în următorii trei ani și măsuri fiscale. Sălile de spectacol se pot redeschide pe 1 august în Anglia, cu respectarea distanțării fizice. Spectacolele în aer liber sunt autorizate începând cu 11 iulie.
Deșertul cultural
70% din teatre și companii de producție riscă să înceteze activitatea până la sfârșitul anului. Inclusiv Globe Theatre sau Old Vic din Londra, după ce au anulat 15.000 de spectacole și au înregistrat o pierdere de peste 300 de milioane de lire sterline (330 de milioane de euro) din veniturile biletelor în timpul primelor 12 săptămâni de izolare. În total, pierderea ar putea ajunge la 603 milioane de lire sterline. La începutul lunii iulie, guvernul conservator a anunțat un ajutor de 1,57 miliarde de euro (1,73 miliarde de euro), dar intervine „prea târziu”, tot potrivit raportului.
Ca o Cenușăreasă
Pericolul pentru Marea Britanie, un actor important în producția culturală, este să devină un „deșert cultural”, a avertizat președintele Comisiei, Julian Knight. „Realitatea este că ne confruntăm cu un cataclism în spațiile artistice și culturale”, a spus Knight pentru BBC. „Ceea ce am văzut este o lipsă de gândire unitară în cadrul guvernului”, a continuat el, sugerând că „mașinăriile uriașe ale infrastructurii noastre culturale” sunt în pericol. Raportul nostru indică faptul că acest sector cultural a fost tratat ca o <Cenușăreasă> de către guvern atunci când vine vorba de cheltuieli”