Nicolae Bănicioiu a fost chemat la DNA (surse)

Publicat: 11 nov. 2020, 13:16, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Nicolae Bănicioiu a fost chemat la DNA (surse)
DNA si Nicolae Banicioiu

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost chemat, miercuri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Conform surselor Puterea.ro, Bănicioiu a fost chemat să asculte înregistrările din dosarul în care este acuzat de trafic de influență și luare de mită.

Pe 27 octombrie, Camera Deputaților a decis că deputatul Nicolae Bănicioiu nu mai beneficiază de imunitate parlamentară.  DNA a cerut pentru fostul ministru Nicolae Bănicioiu urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.

Preşedintele comisiei, Nicuşor Halici, a declarat că, prin votul dat, deputaţii jurişti au dorit să nu împiedice cu nimic aflarea adevărului.

„Nicolae Bănicioiu a susţinut că nu are nimic de ascuns în faţa instanţei şi Parchetului şi nu se consideră vinovat de ceea ce a fost identificat în dosarul deschis in rem”, a declarant Halici. Tot el susține că în solicitarea DNA „sunt specificate elemente care duc în zona de infracţiune”.

Acuzațiile DNA

Conform procurorilor, Nicolae Bănicioiu ar fi pretins, în perioada 2012-2014, când era ministrul Tineretului, aproape 1,3 milioane de lei pentru a-și folosi influența asupra ministrului Sănătății, la vremea aceea Eugen Nicolăescu (PNL) pentru a numi manageri de spital pe care doi oameni de afaceri îi puteau controla și pentru a aloca sume de bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.

Banii ar fi fost daţi în schimbul numirii sau menţinerii unor persoane în funcţia de manager la spitale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfăşurau proceduri de achiziţii publice, precum şi alocarea de sume de bani unităţilor sanitare cu care aveau contracte în derulare.

Ajutor de la o altă persoană

La săvârşirea presupuselor fapte, explică DNA, Bănicioiu ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în dosar.

Această persoană ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condiţiile în care titularul în fapt al părţilor sociale era Bănicioiu.

De asemenea, persoana respectivă ar fi semnat dispoziţiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deşi suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.

Ulterior, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Nicolae Bănicioiu ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri, prin intermediul aceleiaşi persoane, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale. Concret, banii ar fi fost primiţi în schimbul numirii/menţinerii în funcţii de manager a unor persoane la anumite spitale, cu care oamenii de afaceri aveau relaţii contractuale, precum şi pentru alocarea preferenţială de fonduri unităţilor sanitare cu care aveau contracte.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracţiunilor de corupţie, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi poprire pe conturi avându-l ca titular pe Bănicioiu.