Nicolae Ceaușescu era un fan al ciorbelor, inclusiv de ștevie și urzici
Nicolae Ceaușescu era un fan al ciorbelor, inclusiv de ștevie, spanac și urzici, și și-a ținut părinții în aceeași curte din Primăverii, chiar dacă nu mai comunica prea mult cu ei.
Lavinia Betea reia pentru Historia o parte dintre mărturiile menajerei Suzana Andreiaș, care a fost alături de cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu până la căderea regimului din 1989 (Maria Dobrescu, „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”, Amalteea, Bucureşti, 2004).
Cuplul Ceaușescu a ajuns la vila din Primăverii după ce a fost ales președinte al țării în 1967 și a trăit acolo până la sfârșitul din 1989, când au fost executați la Revoluție. Obișnuit cu viața din copilărie de la țară, Ceaușescu prefera mâncarea simplă și consuma zilnic verdețuri, iar ciorba nu lipsea de la prânz și cină. Inclusiv cele de sezon, de ștevie sau urzici.
Mai mult, .consumau aceeași mâncare timp de două zile. Programul menajerei era o zi mâncare, o zi curățenie, iar cuplul mânca timp de două zile din alimentele pregătite.
În curtea vilei din Primăverii erau mai multe locuințe, iar în una dintre ele au fost aduși părinții cuplului, dar nu ajungeau în „casa mare” decât de câteva ori pe an, atunci când erau invitați pentru diferite aniversări.
Inițial, a fost adusă la București mama Elenei, originară din Petrești, după care locuința a fost mărită pentru a-i primi și pe părinții lui Nicolae.
După același model de trai relativ simplu au crescut și cei trei copii ai cuplului. Copiii au împărțit aceeași cameră până când Valentin, fiul cel mare, a împlinit 12 ani, și a primit, împreună cu Nicu, o altă cameră.
Cuplul dictatorial Ceaușescu a condus România cu o mână de fier până în 1989 când lipsurile și teroarea nu au mai fost suportate de populație, care s-a revoltat și a schimbat regimul comunist.