Nicolae Ciucă arată că Programul ‘Valul Renovării’ este exemplu concret de implementare a PNRR
Programul ‘Valul Renovării’ este un exemplu concret din cadrul procesului de implementare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de care trebuie să beneficieze cât mai multe unităţi-administrativ teritoriale, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Şeful Executivului a participat, luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a 12 contracte finanţate prin componenta „Valul Renovării” din PNRR, în valoare totală de peste 1,4 miliarde de lei.
„Astăzi am participat la o activitate concretă prin care am reuşit să demarăm acest proces de implementare. La nivelul Ministerului Dezvoltării deja au fost făcuţi paşi cu 6 luni înainte de finalizarea termenului asumat prin PNRR, s-a reuşit punerea în practică a acestui program. ‘Valul Renovării’ este un program foarte mult aşteptat de către români, pentru că el vizează atât consolidarea şcolilor, spitalelor, a instituţiilor publice, cât şi eficientizarea energetică a aceloraşi obiective, dar şi a blocurilor de locuinţe. Am văzut astăzi două municipii care au semnat contracte de eficientizare energetică pe sume consistente a blocurilor de locuinţe. Sunt programe de care trebuie să beneficieze cât mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi trebuie să monitorizăm de la nivelul ministerului la nivelul fiecărei localităţi să îndeplinească toate elementele de procedură tehnică, astfel încât să poată să acceseze aceste fonduri. Avem, deci, atât fondurile europene, cât şi fondurile de investiţii de la bugetul de stat care trebuie să fie cât mai eficiente posibil pentru a ne atinge obiectivele din planul de guvernare”, a declarat Nicolae Ciucă.
În context, premierul a precizat că, anterior ceremoniei de semnare a contractelor de finanţare prin PNRR, la Palatul Victoria s-a desfăşurat, în prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, o şedinţă de analiză a etapelor trimestriale de implementare a PNRR.
„Am să încep prin a le mulţumi tuturor celor care au participat astăzi la şedinţa Comitetului interministerial de coordonare a procesului de implementare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, special doamnei director Celine Gauer. Este o şedinţă specială, pentru că ea s-a desfăşurat în condiţiile în care beneficiem, iată, de prezenţa reprezentanţilor Comisiei. Este un moment în care putem să facem o analiză a întregului proces care s-a desfăşurat până în acest moment pe etapele de implementare a PNRR, etapele trimestriale”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a reamintit că până în acest moment România a reuşit să primească aprobarea şi finanţarea pentru prima cerere de plată din PNRR.
„Ca atare, alături de suma de prefinanţare şi banii din prima cerere de finanţare, în România avem, deja, 6,35 miliarde de euro şi suntem plin proces de pregătire a următoarei cereri de plată, discutăm cea de-a doua cerere şi în felul acesta avem, iată, oportunitatea să putem să discutăm direct cu membrii Comisiei prezenţi astăzi la Bucureşti şi, desigur, şi în zilele următoare, astfel încât să putem să avem o aliniere a tot ceea ce înseamnă componenta de reforme şi investiţii din acest plan”, a declarat Ciucă.
În context, şeful Executivului a menţionat recenta întâlnire pe care a avut-o la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul căreia discuţiile s-au purtat şi cu privire la PNRR.
„Am avut discuţii, de principiu, şi în ceea ce priveşte implementarea PNRR şi a fost un angajament al nostru, este un angajament al Guvernului României, să ne asigurăm ca până la finele anului 2026 vom implementa acest plan şi vom reuşi să atragem fondurile necesare pentru reforma, modernizarea României şi, desigur, întreg capitolul de investiţii”, a declarat Ciucă.
Alături de premierul Ciucă, la semnarea contractelor aferente programului „Valul Renovării” s-au mai aflat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, precum şi directorul general al SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene, Celine Gauer.
Din partea beneficiarilor, contractele au fost semnate de primarii Capitalei, Sectorului 4, municipiilor Buzău, Bistriţa, Cluj Napoca, Oraviţa, Caracal, Sovata, Podul Ioalei, Piatra Neamţ, viceprimarul municipiului Craiova şi preşedintele Consiliului Judeţean Olt.