15:02, 03.10.2024 • POLITICĂ
Nicolae Ciucă, despre legea offshore: „Statul va beneficia de 60% din venituri”. Ce va fi cu Neptun Deep (VIDEO)
Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat că el și ceilalți lideri ai coaliției, Marcel Ciolacu de la PSD și Kelemen Hunor de la UDMR, au semnat proiectul de lege offshore în vederea depunerii la Parlament.
„Doresc să menționez că astăzi (vineri, 15 aprilie 2022, n.r.), împreună cu ceilalți doi lideri ai coaliției, domnul Marcel Ciolacu și domnul Kelemen Hunor, am semnat împreună legea offshore, o lege atât de așteptată, pentru că, odată intrată în vigoare, se va asigura stabilitate și predictibilitate legislativă pentru investitori, se vor debloca investițiile în offshore și onshore.
Astfel, resursele de gaze naturale din Marea Neagră vor putea fi exploatate și, de asemenea, resursele onshore de mare adâncime din județul Buzău vor putea să înceapă a fi exploatate”, a declarat premierul, vineri, cu ocazia vizitei efectuate la șantierul Podului suspendat la Dunăre de la Brăila.
Ce aduce nou legea
„Ceea ce aduce nou această lege – este vorba despre un regim fiscal competitiv, prin care statul va putea să beneficieze de 60% din venituri și investitorii de 40% din venituri. Ca atare, prin această lege, cu certitudine, începând din acest an, vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil & Gas livrând gaze cred că nu mai târziu de jumătatea anului. Exploatează un perimetru de unde va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an. Exploatarea în perimetrul Neptun Deep va începe cel mai devreme la sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027.
Totodată, în onshore, la Caragele în județul Buzău, exploatarea gazelor la mare adâncime va începe la începutul anului 2024”, a continuat Nicolae Ciucă.
Potrivit premierului, „o cantitate suficientă de gaz va duce la scăderea prețului și pentru cetățenii români”.
„Practic, prin acest proiect legislativ, așa cum spuneam, asigurăm cadrul necesar astfel încât exploatările de gaze naturale să poată să asigure, pe de o parte, independența față de gazul rusesc, pe de altă parte, să asigure cantitatea necesară de gaze și în acest interval de timp, 2022-2027, să putem să gândim dezvoltarea industriei chimice care să poată să folosească aceste gaze naturale. Știm foarte bine că ne găsim într-o perioadă în care este foarte mare nevoie de fertilizatori, de îngrășăminte pentru agricultură”, a mai spus liberalul.