Nicolae Ciucă: Este primul program de guvernare în care sunt prevăzute investiții de 7% din PIB
Nicolae Ciucă, premierul desemnat și acceptat de coaliția de guvernare formată din PNL-PSD-UDMR, a depus în Parlament programul de guvernare și lista de miniștrii aleși pentru a ocupa viitoarele 20 de portofolii. Audierile acestora vor începe mâine la ora 10.00, iar votul pentru noul Guvern va fi dat în Plenul Parlamentului în ziua de joi, 25 decembrie.
„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. E pentru prima oară când sumele alocate pentru investiţii vor fi în procentul de 7% din PIB, peste cel de 5,5% anterior”, a declarat premierul desemnat.
Programul de guvernare poate fi consultat aici.
Ciucă a arătat că „PNRR reprezintă asul din programul de guvernare şi suntem obligaţi şi condiţionaţi în acelaşi timp să respectăm liniile din PNRR şi acele măsuri legislative care ne obligă la procesul de reformă” şi că se doreşte şi interconectarea regiunilor istorice prin infrastructura rutieră.
Premierul desemnat a arătat că o altă măsură este de a sprijini eliminarea decalajului dintre comunităţile locale, astfel că va fi implementat Programul Anghel Saligny şi a arătat că este pentru prima oară când se măreşte indemnizaţia socială minimă cu 25%. De asemenea, vor fi indexate pensiile cu aproximativ 10%, a spus el.
Potrivit lui Ciucă, desfiinţarea SIIJ există o asumare la nivelul Coaliţiei, astfel încât până la 31 martie anul viitor să se aplice o iniţiativă legislativă, prin care să se desfiinţeze această structură şi să se reînfiinţeze o nouă structură, care să preia dosarele aflate deja în lucru.
„Menirea noastră este să facem în aşa fel încât, după joi seara, când Parlamentul va fi validat acest Guvern, să trecem serios la treabă, pentru că asta aşteaptă cetăţenii de la noi, aşteaptă soluţii şi stabilitate, nu cred că în situaţia în care ne aflăm e timp pentru dezbateri doctrinare. Este nevoie de fapte”, a mai afirmat Ciucă.
Certificatul verde
Premierul a arătat și că certificatul verde reprezintă o prioritate şi a făcut apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii. „Suntem o ţară care, din păcate, am avut o experienţă tragică a valului patru”, a transmis Ciucă.
„Observăm că în celelalte ţări din Europa se manifestă al cincilea val aşa cum se numeşte el, ca atare, fac apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”, a mai declarat Ciucă.
Legea care impune certificatul verde la locul de muncă în mai multe domenii este în Camera Deputaţilor, după ce a fost respinsă de Senat.
Lista de miniștrii
Redăm mai jos și lista de miniștrii depusă de premierul desemnat în Parlament.
- Nicolae Ciucă – premier
- Kelemen Hunor – vicepremier
- Sorin Grindeanu – vicepremier, ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
- Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu
- Ministerul Apărării Naţionale – Vasile Dîncu
- Ministerul Economiei – Florin Spătaru
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu
- Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Marius Budăi
- Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu
- Ministerul Tineretului, Familei şi Egalităţii de şanse – Gabriela Firea
- Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Dan Vîlceanu
- Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Florin Roman
- Ministerul pentru IMM-uri – Daniel Cadariu
- Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
- Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode
- Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
- Ministerul Energiei – Virgil Popescu
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila
- Ministerul Mediului, al Apelor şi Pădurilor – Tanczos Barna
- Ministerul Sportului – Eduard Novak.