Nicolae Ciucă: Suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi de propagandă
Premierul Nicolae Ciucă a pledat, vineri, pentru dialog cu societatea civilă în vederea combaterii atacurilor propagandistice şi a dezinformării, menţionând însă că în ultima perioadă „suntem cu cel puţin un pas în urma” acţiunilor de dezinformare şi de propagandă.
„Este nevoie ca oamenii să aibă acces la informaţii reale, în timp şi, desigur, partea aceasta de comunicare, de dialog transparent, este tot ceea ce am putut să facem până în acest moment. Doar că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă de timp ne demonstrează că suntem cu cel puţin un pas în urma acţiunilor de dezinformare şi de propagandă. Deci, este nevoie, cred, de un efort comun, un efort transparent astfel încât să putem să fim în măsură să asigurăm protecţia cetăţenilor, pentru că aici nu este vorba de protecţia unui guvern sau a unei instituţii, ci este vorba despre protecţia cetăţenilor, este vorba despre protecţia şi securitatea, stabilitatea unei ţări”, a spus premierul, prezent vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.
El a menţionat că este necesar un efort naţional, dar şi internaţional pentru combaterea propagandei şi a dezinformării.
„Nu am soluţia în momentul de faţă, nu cred că o are nimeni. S-a încercat în toate forurile şi la toate structurile naţionale şi internaţionale, cred că este nevoie atât de un efort naţional, cât şi de unul internaţional pentru o soluţie care, iată, este cât se poate de necesară, în condiţiile în care vedem care sunt efectele produse de acţiunile de propagandă şi dezinformare”, a spus Nicolae Ciucă.
Totodată, premierul a atras atenţia asupra faptului că există o temere legată de faptul că dezvoltarea foarte mare a instrumentelor de contracarare ar putea să genereze respingere din partea populaţiei. În acest sens, a pledat pentru dialog şi identificarea unei soluţii împreună cu societatea civilă.
„Au fost probleme pe care le-am resimţit pe propria piele, nu mă refer la persoane, ci mă refer la o serie întreagă de ţări-ţintă, care au fost supuse acestor atacuri propagandistice, de dezinformare, de neinformare, de inducere în eroare, de influenţarea deciziei, inclusiv a deciziei politice, şi, desigur, ceea ce este cel mai grav este influenţarea percepţiei publice, pe care foarte greu reuşeşti după aceea să o combaţi şi să o readuci la adevăr. Instrumente concrete nu au fost create. Există această temere ca în momentul în care dezvolţi foarte mult instrumentele de contracarare să depăşeşti zona de normalitate şi să generezi discuţii de respingere şi cel puţin din punct de vedere al instrumentelor guvernamentale, am putut să constatăm că există această temere în public, ca atunci când un guvern, nu vorbim doar de Guvernul României, se întâmplă oriunde în Europa şi în lume, atunci când guvernul încearcă să dezvolte astfel de instrumente, populaţia are această temere a controlului de la nivelul guvernului şi nu ştim unde se poate ajunge”, a spus Ciucă.