Nicoleta Pauliuc: Prioritar pe agenda viitorului executiv trebuie să fie 9% din PIB acordat Sănătății
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, prezentă la evenimentul de luni, 28 octombrie, de la Palatul Parlamentului, dedicat sănătății femeilor, a vorbit, pentru PUTEREA, despre prevenție, screening, instrumente de depistare timpurie a cancerelor. Pauliuc a amintit că numărul bolnavilor de cancer în România este în creștere, de la un an la altul.
Am semnat astăzi pentru pactul pentru sănătatea femeilor și doamnele susțin acest pact, iar eu vreau să fiu parte a soluțiilor așa cum susțin de fiecare dată că avem soluții punctuale pentru fiecare problemă.
Senatoarea a subliniat faptul că în România sunt foarte mulți factori care conduc la o sănătate precară și la apariția cancerelor în rândul multor oameni.
Atunci când vorbim despre incidența cancerelor de absolut toate felurile pentru femei, bărbați, copii, noi suntem pe un trend ascendant. Din păcate, sunt foarte multe condiții care duc la apariție – consumul de alcool, fumatul, mediul înconjurător, faptul că n-avem grijă de sănătate, frica de medic încă există.
Și atunci, sfatul meu pentru toți este în felul următor: faceți-vă un cadou pentru voi și pentru cei dragi vouă. Să vă faceți analizele și să puteți să vă duceți la ei și să le spuneți: iată cadoul meu pentru voi. Acesta este! Pentru că pot participa la ziua voastră, la momentele importante din familie, pentru că despre asta e vorba. Dacă-i iubim pe cei de lângă noi, atunci trebuie să ne iubim și pe noi și să ne facem analizele.
“9% din PIB trebuie să mergă la Sănătate”
Deloc de neglijat este mărirea bugetului alocat sănătății. Așa cum spune Nicoleta Pauliuc este nevoie de 9% din PIB pentru acest sector important. Este vorba despre politicile publice legate de sănătatea femeilor care cuprind prevenție, screening, diagnosticare și tratamente. Sunt lucruri care trebuie să fie prioritare pe agenda viitorului executiv.
Ne gândim să avem un referendum care să ne ajute să vedem care este starea de sănătate a populației. Aceste informații ne vor ajută să înțelegem tendința și evoluția bolilor românilor în următorii 20 de ani și astfel vom preveni mai bine, având mijloacele și informațiile necesare.
Femeile din România rămân o categorie vulnerabilă în ceea ce privește riscurile de sănătate
Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer în România și reprezintă 1 din 4 tipuri de cancer diagnosticate în rândul femeilor;
Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces la femei după cancerul de sân;
Astfel, unul din doi bolnavi de cancer din România este de vârstă activă (mai puțin de 65 de ani), iar unul din tri angajați din România se confruntă cu efecte grave ale sărăciei legate de un potențial diagnostic de cancer;
potrivit statisticilor, 9 din 10 persoane din România sunt vulnerabile financiar în cazul unui diagnostic de cancer, iar 49% din investigații și tratament complementar pentru cancer nu sunt acoperite de asigurare.
Aceste date ne demonstrează că femeile din România rămân o categorie vulnerabilă în ceea ce privește riscurile de sănătate, cu un impact semnificativ asupra societății. Pentru a îmbunătăți această stare de fapt, este nevoie de politici publice în domeniul sănătății, care să vizeze o gamă largă de aspecte care țin de domeniul medical, economic, piața muncii, servicii sociale și educație.