În cadrul unei dezbateri organizate de G4Media, Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, a atras atenția asupra necesității absorbției fondurilor disponibile pentru reabilitarea termică a locuințelor. Ștefănuță a subliniat că, din 2029, clădirile care nu respectă criteriile de eficiență energetică ar putea fi supuse unor taxe suplimentare.
„Energia este cheia de boltă la tot ceea ce se va întâmpla în Uniunea Europeană. Nu degeaba în programul pe care și eu l-am votat, al președintei Ursula von der Leyen, energia este cuvântul cheie. De asta am și intrat în Comisia pentru energie ca membru plin, pentru că toată dezbaterea s-a mutat acolo, de la Mediu, acolo unde era în trecut, la Comisia de industrie și energie”, a declarat Ștefănuță.
Vicepreședintele PE a evidențiat importanța dezvoltării resurselor energetice proprii și a surselor regenerabile, menționând că România are potențialul de a deveni lider în acest domeniu.
„Trebuie să asigurăm într-un timp foarte scurt resurse de energie în condițiile în care nu ne mai putem baza, și nici nu ar mai trebui să ne bazăm, pe gaz rusesc, pe gaz de la dictatori. Ar trebui să ne dezvoltăm propriile resurse, inclusiv cele regenerabile, care deja au devenit mult mai ieftine, unde putem fi regi. Mă refer inclusiv la România”, a explicat Ștefănuță pentru G4Media.
El a menționat că, începând din 2029, locuințele ar putea fi taxate dacă nu respectă criteriile de eficiență energetică, conform unui proiect al Uniunii Europene, ETS (Emissions Trading System). Acesta va fi analizat de Comisia Europeană în 2027 și ar putea fi implementat cel mai devreme în 2029.
„România ar trebui să se pregătească pentru asta și har Domnului că sunt atâția bani pentru renovări, dar stăm pe ei și ne plângem că ne vine gazul 15 milioane de lei, iarna. În loc să renovăm și să ne coste mult mai puțin. În loc să mergem spre hidrogen și alte surse”, a adăugat Ștefănuță.
Potrivit unui document al Comisiei Europene, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul final de energie în Uniune și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie. În acest context, 75% din clădirile Uniunii sunt încă ineficiente din punct de vedere energetic.
„Gazele naturale joacă cel mai important rol în încălzirea clădirilor, reprezentând aproximativ 39% din consumul de energie utilizată pentru încălzirea spațiilor în sectorul rezidențial. Petrolul ocupă locul al doilea printre combustibilii fosili utilizați pentru încălzire, reprezentând 11%, în timp ce cărbunele reprezintă aproximativ 3%. Prin urmare, reducerea consumului de energie și utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul clădirilor constituie măsuri importante necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a sărăciei energetice în Uniune”, se precizează în document.