Nicule, mai dă-le 100! Polițiștii vor primi ceva mărunțiș înainte de sărbători!
Polițiștii au din ce în ce mai multe nemulțumiri. Ei au ieșit în stradă pentru a-și revendica drepturile, dar protestele lor au rămas fără ecou. În schimb, primesc cu țârâita diverse restanțe salariale datorate de către stat încă din 2017.
Restanțe salariale, plătite parțial în aprilie
Acum, înainte de sărbători, pentru a mai tempera starea de nemulțumire din sistem, s-a luat decizia să li se plătească polițiștilor încă o tranșă din unele restanțe salariale pe care instituția le are de ani buni la angajați. Astfel, odată cu salariul lunii aprilie, MAI va vira restanțele salariale prevăzute în OUG 75/2020. Aceasta este cea de-a 4 a tranșă rezultată din recalcularea salariilor, pentru perioada 2017-2020. Aceste restanțe au fost eșalonate timp de 5 ani, astfel: 2020 – 5%; 2021 – 10%; 2022 – 25%. În aprilie 2023, se va plăti o tranșă de 25%, iar în 2024 (ultimul an de plată) – se va achita ultima tranșă, de 35%.
Suma încasată de polițiști variază în funcție de vechime de la câteva zeci de lei, până la două, trei mii de lei.
Drepturile salariale restante sunt compuse din sumele aferente sporului de fidelitate, sporului pentru studii superioare (acordat agenților de poliție, în anumite condiții, stabilite prin OMAI) și sporului pentru pericol deosebit.
“După principiul comunist ’’Nicule mai dă-le 100 lei’, nu este deloc surprinzătoare decizia MAI. Hotărârile de a acorda diverse restanțe nesemnificative înaintea protestelor sau a sărbătorilor legale cu scopul de a diminua nemulțumirea angajaților, sunt frecvente”, spun sindicatele din Poliție.
Polițiștii sunt nemulțumiți și de dotări. DNA a intrat pe fir!
Nemulțumirile polițiștilor nu țin doar de drepturi financiare sau restanțe salariale. Prin intermediul sindicatelor ei au făcut publice multe nereguli ale sistemului. După ce noile uniforme s-au dovedit mult sub calitatea așteptată, acum a venit rândul echipamentelor achiziționate direct, fără licitație. Sindicatele au atras demult atenția asupra echipamentelor neconforme și iată că s-a sesizat și DNA.
La aproape 3 ani de la încheierea unor contracte de achiziții, procurorii anchetează acum modul în care s-au încheiat acestea. Ele vizau achiziționarea de echipamente pentru dotarea poliției naționale.
Contractele au fost încheiate în penultima zi a stării de urgență, fără licitație. Graba achizițiilor a fost cel puțin suspectă, mai ales că surse din IGRP spun că la recepția bastoanelor cu șocuri electrice, 5 din 10 nu funcționau. Dovadă stă și procesul-verbal întocmit la acea vreme, dar și realitatea din ziua de azi. Și cu toate astea, achiziția s-a făcut, iar șefii Poliției au semnat și au dat banii. Peste un milion de lei, în total.
Poliția Română a confirmat ieri perchezițiile și a transmis o precizare: „Poliția Română sprijină toate activitățile de verificare, derulate de instituțiile cu atribuții în domeniu. Pentru aflarea adevărului și clarificarea cât mai rapidă a situației de fapt, ca de fiecare dată, instituția pune la dispoziția celorlalte autorități documentele necesare”.
Citește și: DNA face percheziții la IGPR în dosarul achizițiilor publice din pandemie