Nicuşor Dan: Anularea alegerilor, un eşec al instituţiilor statului. „Nu e admisibil ca Greblă să rămână la AEP”

Publicat: 18 dec. 2024, 08:08, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Nicuşor Dan: Anularea alegerilor, un eşec al instituţiilor statului. „Nu e admisibil ca Greblă să rămână la AEP”

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat marţi seară, în cadrul emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24, că anularea procesului electoral pentru funcţia de preşedinte al României reprezintă un „eşec al unor instituţii” importante ale statului, precum Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi serviciile secrete. El a subliniat că este esenţial ca autorităţile să demonstreze că această măsură a fost una corectă înainte de a stabili o nouă dată pentru scrutinul prezidenţial.

„Faptul că noi, ca stat, am ajuns să anulăm alegeri a fost un eşec al unor instituţii”, a afirmat Nicuşor Dan, subliniind că este crucial ca publicul să fie convins că anularea alegerilor a fost o decizie justă. În acest context, primarul a salutat anunţul Comisiei Europene privind investigarea influenţei platformei TikTok asupra alegerilor din România. El a subliniat importanţa clarificării acestui subiect, menţionând că, dacă se confirmă o posibila implicare a unui stat străin, cum ar fi Rusia, acest lucru trebuie tratat cu mare responsabilitate de către serviciile de securitate externe.

Dan a adăugat că, în acest moment, prioritară este lămurirea modului în care alegerile au fost influenţate, iar publicul trebuie să aibă încredere că procesul electoral este protejat. În plus, el a insistat că nu este „admisibil” ca actualul preşedinte al AEP, Mihai Greblă, să continue în această funcţie, considerând că responsabilitatea pentru această situaţie ar trebui să fie trasă la răspundere.

Referitor la alegerile prezidenţiale, Nicuşor Dan a afirmat că partidele pro-occidentale vor lua în considerare propriile analize şi sondaje pentru a ajunge la o decizie privind desemnarea unui candidat unic. El a precizat că, indiferent de rezultatul acestor discuţii, este esenţial ca societatea românească să aibă încredere în procesul electoral.