Nicuşor Dan, campanie electorală ilegală în Bucureşti. Decizia Biroului Electoral

Publicat: 04 apr. 2025, 18:26, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Nicuşor Dan, campanie electorală ilegală în Bucureşti. Decizia Biroului Electoral
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicuşor Dan şi-a făcut campanie electorală ilegală, în Capitală, cazul fiind sesizat către Biroul Electoral al Sectorului 1, care a înaintat o sesizare către Autoritatea Electorală Permanentă.

Nicuşor Dan, campanie electorală ilegală

În prima zi oficială a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025, candidatul independent Nicuşor Dan a fost reclamat de Partidul Național Liberal (PNL) pentru utilizarea unui ecran publicitar cu afișaj LED, considerat un mijloc de propagandă electorală interzis de legislația în vigoare.

„Plângerea a fost înregistrată pe 4 aprilie 2025 la Biroul Electoral nr. 42 – Sector 1, fiind însoțită de planșe foto care documentau presupusa abatere”, se arată într-un comunicat.

Potrivit legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, în campanie sunt permise doar anumite tipuri de materiale: afișe cu dimensiuni reglementate, materiale audio-video difuzate în mass-media, publicitate în presa scrisă, materiale online, broșuri și pliante tipărite. Ecranele publicitare cu afișaj electronic nu se regăsesc printre formele legale de propagandă electorală.

Riscă amendă până la 25.000 lei

Biroul Electoral Sector 1 a confirmat că, pe 4 aprilie, la ora 10:02, candidatul a utilizat un panou LED amplasat pe Bulevardul Banu Manta nr. 1, în Sectorul 1 din București. Poliția Locală a fost sesizată, iar un agent a constatat, la ora 14:25, că panoul nu mai difuza materiale electorale. În aceste condiții, cererea de îndepărtare a ecranului a fost considerată „rămasă fără obiect”.

Cu toate acestea, Biroul Electoral a admis în parte sesizarea PNL și a transmis cazul către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), singura instituție abilitată să constate și să sancționeze contravențiile electorale.

Conform legii, utilizarea unor materiale de propagandă nepermise poate atrage sancțiuni cuprinse între 10.000 și 25.000 de lei.

În campania electorală, este interzisă utilizarea vehiculelor inscripționate cu mesaje electorale, organizarea de spectacole și evenimente publice în scop electoral, precum și amplasarea de bannere, panouri publicitare mobile sau alte mijloace de promovare similare.

AEP subliniază că toate materialele publicitare politice distribuite în această campanie trebuie să fie etichetate corespunzător. Acestea trebuie să conțină informații clare privind natura lor politică, sursa finanțării, entitatea care le-a comandat și, dacă este cazul, utilizarea unor tehnici de vizare a unui public-țintă, conform Regulamentului UE 2024/900.

În plus, competitorii electorali sunt obligați să elimine toate materialele de propagandă anterioare debutului oficial al campaniei, dacă acestea nu respectă noile reguli. De asemenea, este strict interzisă folosirea mesajelor discriminatorii sau instigatoare la ură, indiferent de mediul în care sunt distribuite.