Nicușor Dan, candidat la prezidențiale, despre: corupție, ineficiența procurorului general al României și a șefului DNA

Publicat: 17 dec. 2024, 14:43, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Nicușor Dan, candidat la prezidențiale, despre: corupție, ineficiența procurorului general al României și a șefului DNA
Nicușor se pregătește de Cotroceni-InquamPhotos_OctavGanea

Decizia lui Nicușor Dan de a candida la alegerile prezidențiale din 2025 a stârnit întrebări în rândul multor oameni, decizia fiind una mai degrabă neașteptată: „Sunt puține persoane în România cu aceste atribute”, spune despre el însuși, Nicușor Dan.

Nicușor Dan a explicat la Radio Europa Fm care sunt motivele pentru care a decis, în această săptămână, să candideze la prezidențiale. În ceea ce privește instrumentele pe care le are pentru a lupta împotriva corupției, Nicușor Dan spune că „inspecția judiciară ar trebui să-i sancționeze pe acei 3-5% din judecători care nu sunt ceea ce trebuie pentru sistemul de justiție”. De asemenea, a atras atenția asupra procurorului general actual, Alex Florența, de care nu este mulțumit, cum nu este mulțumit nici de șeful DNA.

Au fost niște apeluri de la politicieni și de la oamenii din societatea civilă

Probabil că ar fi durat mai mult (n.r. anunțul candidaturii la prezidențiale), dar au fost niște apeluri de la politicieni și oameni, societatea civilă, încă din ziua în care s-au anulat alegerile, de aceea am zis că o să dau un răspuns.

(…) Cred că un președinte trebuie să facă trei lucruri importante.

Unu, să medieze, pentru că există bucăți de Românii diferite care nu comunică și chiar din lipsa acestui dialog au început chiar să se dea teste unele pe altele.

Al 2-lea, pentru că e nevoie de un președinte care să reușească să identifice resurse în zona privată, zona publică, în diaspora, specialiști români, specialiști străini care să, cu care să, pentru că el, președintele, nu e prins, nu e un ministru, nu e un prim-ministru și nu e un primar, care tot timpul au de rezolvat ceva și din cauza asta nu au posibilitatea de a… În opinia mea, nu au posibilitatea de a gândi mare și pentru a defini pe probleme importante politici pe care alții le-au făcut sau afine care ar fi potrivite pentru România.

Deci astea ar fi două chestiuni și a 3-a care, în opinia mea, este cea mai importantă, să continue lupta pentru a face din statul român un stat eficient. Și asta înseamnă o luptă cu niște găști de interese care au capturat statul român în diferite zone ale lui.

Și aici eu cred că am niște atribute. Dacă pe primele două chestiuni cred că sunt oameni care știu să facă asta, pe această ultimă chestiune am niște atribute, adică cele prezidențiale.

 Am niște atribute personale

Cunosc mecanisme administrative, am o abilitate pe care am dovedit-o de discuții, de coagulări, că politica este despre majoritate și, mai ales, stăpânesc foarte bine mecanisme juridice.

Din experiența mea de ONG și din experiența asta de primar cunosc că lupta asta e complexă, bineînțeles, are multe fețe administrative, juridice, trebuie apăsat, un echilibru trebuie apăsat acolo unde trebuie. Și pentru asta cred că sunt relativ puține persoane în România cu aceste atribute.

Cum va impulsiona un președinte lupta împotriva corupției? Ce instrumente are la îndemână?

 CSM-ul este un un actor extrem, extrem de important.  Păi, de exemplu, în subordinea CSM-ului, este o instituție care se numește Inspecția Judiciară și care e absentă din peisaj. 

Inspecția judiciară, cu adevărat, să sancționeze pe acei 3-5% din judecători care  nu sunt ceea ce trebuie pentru sistemul de justiție. OK, și în privința procurorilor generali o să vină niște propuneri la președinte.

Întrebat dacă este mulțumit de procurorul general actual, de Alex Florența, Nicușor Dan a spus că nu.

Pentru că sunt zone întregi de corupție în statul român care nu au o abordare sistematică. De exemplu, zona imobiliară, pe care o cunosc foarte bine. Niciodată cineva nu s-a aplecat aici. Nu e vorba să te duci să-l prinzi pe un arhitect-șef care a luat o șpagă de 10.000 de euro, ci te duci să vezi, să controlezi gradul de legalitate al autorizațiilor pe care le emite. Deci, sunt niște chestiuni pe care foarte simplu sunt niște zone de corupție pe care, cu abordare sistematică, un Parchet General poate să le reducă foarte mult.

Nicușor Dan spune că nici de șeful DNA nu este mulțumit.

Nu sunt mulțumit, pentru că multe din lucrurile pe care le-am spus despre zone de corupție țin de DNA și nici aici n-am văzut o abordare sistematica.

Întrebat cum crede că va impulsiona inspecția judiciară să își facă mai multă treabă decât face acum, Dan spune că, prin mandatul său, președintele poate să ducă activitatea de justiție acolo unde cetățenii doresc, inclusiv  în zona de Parchet, către acele zone de corupție pe care societatea le cunoaște, în zona de instanțe, pentru ca actul de justiție să fie cât mai corect.

A fost corectă decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor?

A fost o decizie necesară în acel moment. E corectă, acum, cu dovezile care încep să apară, ea începe să devină foarte corectă. Bineînțeles că ideal ar fi fost ca noi să fi avut niște instituții care să înțeleagă la timpul potrivit acele ilegalități, faptul că niște oameni au donat ilegal câteva sute de mii de euro pentru o campanie, fără să o declare. Asta e ce avem ca date acum și, mai mult, poate că există o influență străină. Pentru moment, aceste probe nu le avem, dar cu probele pe care le avem, în opinia mea, deja este suficient pentru a demonstra că cineva a distorsionat competiția.

Întrebat dacă îl vede pe Călin Georgescu ca adversar în viitoarea luptă prezidențială, Dan punctează că nu este candidatul care să ocupe poziția de președinte al României.

Asta depinde de instituțiile exact pe care le-am menționat, pentru că încă suntem la început cu ancheta despre cum s-au desfășurat alegerile din noiembrie. Evident că nu este candidatul care să ocupe poziția de președinte al României. Chiar sunt multe de spus, dar cel mai important e faptul că pune în discuție apartenența noastră la NATO, scutul de la Deveselu, care este componenta sistemului de protecție al României.

Din punctul meu de vedere, așa ceva este inadmisibil și România nu e în momentul în care să-și permită așa ceva. Pe de altă parte, ce e important și am învățat toți din alegerile astea este că oamenii sunt realmente nemulțumiți de modul în care funcționează statul și el a reușit să semnalizeze, să iasă în întâmpinarea nemulțumirii legitime a oamenilor, să spună eu sunt cel care poate. Votați-mă pe mine pentru a da un bobârnac acestui sistem, fără ca nici pe departe propunerile lui pentru cum să modificăm modul în care funcționează statul român să fie rezonabile.