Nicușor Dan duce scandalul la planșeul Unirii la alt nivel. Două victime, duse de urgență la spital
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, s-a aflat luni, pentru a doua oară în aceeași zi, la șantierul pentru refacerea Planșeului Unirii, continuând să se opună vehement demersurilor Primăriei Sectorului 4.
UPDATE: Daniel Băluță informează că două persoane prinse în scandalul din Piața Unirii au fost rănite. Cele două victime au fost duse de urgență la spital.
Deși lucrările erau deja începute, edilul Capitalei a cerut demolarea construcțiilor ridicate fără avize pe terenul aflat în administrarea municipalității. Nicușor Dan a fost însoțit de un buldozer și a solicitat sprijinul Poliției Naționale și al Jandarmeriei pentru a interveni, dar, din nou, s-a lovit de refuzul ferm al constructorilor de a se conforma.
„Am emis o dispoziție prin care poliția locală, împreună cu angajații de la ALPAB și Administrația Străzilor, să desființeze construcțiile de pe terenul nostru. Constructorul refuză să se supună, așa că am solicitat sprijinul Poliției Naționale,” a declarat Nicușor Dan, demonstrând o atitudine de forță în fața refuzului companiei de construcții.
Cu toate acestea, administratorul șantierului a ripostat prompt: „E un abuz să dați dispoziție într-o zonă protejată. Nu aveți competență.”
Situația a escaladat în jurul orei 19:13, când buldozerul a ajuns la fața locului, dar rămâne neclar dacă echipa primarului general va reuși să demonteze gardurile sau nu, având în vedere că reprezentanții constructorului continuă să opună rezistență.
Un război deschis între primarii de sector și Nicușor Dan
Acțiunile Primăriei Capitalei par să fie mai mult o lovitură politică, decât un gest real de protecție a intereselor cetățenilor. În contextul tensiunilor din ultima perioadă dintre Nicușor Dan și primarii de sector, în special Daniel Băluță de la Sectorul 4, primarul general a denunțat autorizația emisă de Primăria Sectorului 3 pentru lucrările de la Planșeul Unirii, calificând-o drept „nelegală”.
„E vorba despre mofturile unui primar care vrea să ia niște bani înainte să obțină toate avizele necesare. Primăria Sectorului 3 a dat nelegal o autorizație de construire pentru Primăria Sectorului 4, pentru că PS3 nu este proprietar pe acest teren,” a spus Nicușor Dan.
Acțiunile sale de luni dimineață au culminat cu îndepărtarea gardurilor montate de Primăria Sectorului 4 la șantierul anunțat de Băluță, acțiune pe care primarul general a calificat-o drept un simplu gest de forță.
„Niște cetățeni au pus niște garduri pe care noi o să le luăm,” a spus Nicușor Dan, sugerând că utilajele și echipamentele constructorului vor fi îndepărtate în aceeași manieră. El a criticat și competențele limitate ale Primăriei Sectorului 3, spunând că nu avea dreptul legal de a emite autorizația respectivă.
Daniel Băluță vs. Nicușor Dan: un conflict de lungă durată
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a răspuns acuzațiilor într-o conferință de presă, subliniind că autorizația a fost emisă în regim de urgență de către Primăria Sectorului 3 și că terenul nu aparține, de fapt, Primăriei Municipiului București, ci Ministerului Mediului, prin Apele Române.
„Întreaga zonă este preponderent în Sectorul 3 și nesemnificativ în Sectorul 4,” a declarat Băluță, încercând să explice de ce considera necesare aceste lucrări.
Mai mult, Băluță a susținut că lucrările sunt vitale pentru siguranța publică și nu afectează traficul rutier sau pietonal. Totuși, această perspectivă este contestată de Nicușor Dan, care a cerut insistent ca toate avizele necesare să fie obținute înainte de continuarea lucrărilor.
Care este miza?
Miza urgentării acestor lucrări la Planșeul Unirii este una semnificativă, iar Primăria Sectorului 4, prin Daniel Băluță, ar beneficia de trei avantaje majore dacă proiectul ar fi autorizat în regim de urgență: câștigarea timpului, scăparea de birocrația avizelor și accesul rapid la fondurile guvernamentale prin programul „Anghel Saligny”.
Contractul total, atribuit firmei Erbașu Construcții, este de 867 de milioane de lei, iar Primăria Sectorului 4 ar putea începe plățile către constructor mult mai repede dacă obține autorizația de urgență.
Cu toate acestea, Primăria Municipiului București a subliniat într-o adresă oficială că lucrarea necesită avize de la multiple instituții și companii, printre care Apele Române, Metrorex, Ministerul Culturii, SRI, ISU, ALPAB, și multe altele.
Acțiunile recente ale lui Nicușor Dan sugerează o lipsă de proactivitate în cei patru ani de mandat, iar acum pare să își concentreze eforturile mai mult pe blocarea proiectelor primarilor de sector, în loc să prezinte soluții pentru București. O simplă întrebare se ridică: dacă Băluță nu intervenea la Planșeul Unirii, oare ar fi rămas Bucureștiul în același stadiu de stagnare în care s-a aflat în ultimii patru ani?