Nicușor Dan și pericolul politizării Justiției. Avram Gal: „Nu vede justiția ca pe un pilon independent al statului, ci ca pe o piesă de șah în jocul puterii”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Screenshot-2025-04-21-at-13.59.27.jpg)
Avram Gal, vicepreședinte PSD Cluj, a criticat recent declarațiile lui Nicușor Dan, candidatul la președinția României, care a afirmat că, dacă va ajunge la Palatul Cotroceni, va negocia cu Parlamentul și Guvernul schimbarea din funcție a șefului DNA și a procurorului general. Gal atrage atenția că această poziție reprezintă un pericol major pentru democrația din țara noastră.
Avram Gal: „Nicușor Dan nu vede justiția ca pe un pilon independent al statului”
„Declarația recentă a lui Nicușor Dan, candidat la președinția României, conform căreia va negocia cu Parlamentul si Guvernul schimbarea din funcție a șefului DNA și a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție, imediat ce va ajunge președinte al României este nu doar imprudentă, ci profund periculoasă pentru democrație. Ceea ce ar fi trebuit să fie o pledoarie pentru reformă s-a transformat într-un act de autodemascare: Nicușor Dan nu vede justiția ca pe un pilon independent al statului, ci ca pe o piesă de șah în jocul puterii”, a scris Avram Gal pe Facebook.
Avram Gal mai atrage atenția că există o problemă de „structură sistematică” și că „președintele – în loc să fie garantul independenței justiției – devine garantul obedienței instituțiilor față de sine”. Mai mult, el subliniază că acest lucru ar putea reprezenta chiar „o amenințare directă la adresa ordinii constituționale”.
Social-democratul a evidențiat că există un mare pericol, și anume ca justiția să devină „o armă de reglare a conturilor politice”.
Soluții pentru un sistem care să „lucreze în interesul cetățeanului”
- Numirea de către CSM, în urma unui concurs transparent și public;
- Includerea unor criterii clare și măsurabile de performanță;
- Mandate limitate și evaluări intermediare, făcute de magistrați, nu de politicieni”, a concluzionat el.