Nimic nou pozitiv la BVB. Confuzia continuă. Piața a închis din nou pe roșu, după anunțul retragerii PSD de la negocierile pentru noul guvern
Bursa de Valori București (BVB) urmează trendul negativ, pentru a treia zi consecutiv. Tranzacțiile de joi s-au încheiart cu indicii în cvasitotalitate pe roșu, după anunțul făcut de președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, privind renunțarea de a mai negocia alcătuirea unei coaliții de guvernare cu partidele pro-europene.
Decizia lui Marcel Ciolacu de a retrage PSD de la masa negocierilor pentru o viitoare coaliţie a evaporat un miliard de euro, în câteva minute, la BVB, la jumătatea zilei. Indicele BET s-a prăbușit rapid.
Principalul indice al pieței, BET, care include cele mai lichide 20 de companii, a pierdut 2,4 la sută, pe fondul tensiunii generate în economie de retragerea principalului partid din România de la discuţiile pentru formarea Guvernului, decizie surpriză, care prelungeşte starea de incertitudine.
Investitorii au introdus masiv ordine de vânzare, de teama unor noi scăderi accentuate a valorii acțiunilor.
Retragerea PSD transmite semnalul că principalul partid al ţării nu-şi asumă nota de plată. Este cel mai recent episod dintr-un şir de dezamăgiri politice început de la surpriza-şoc din primul tur al alegerilor prezidențiale. Capitalizarea companiilor listate a scăzut, joi, cu 4,3 miliarde lei, potrivit datelor din piață.
La închiderea ringului rulajul a fost de 84.471.437,48 lei (16.979.524,71 euro), la un volum de 57.278.519 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu 1,97 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe minus, cu 1,76 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 1,77 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere cu 0,10 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în minus cu 1,64 la sută, iar indice BET-EF era, de asemenea, pe minis cu 1,82 la sută.
Din cele 20 de acţiuni ale indicelui BET, 19 au fost joi pe minus. Cele mai lichide –cele ale Petrom – au pierdut 2,2%. Cele ale Băncii Transilvania au scăzut cu 2,8% iar circa 800 milioane de lei s-au evaporat din capitalizarea băncii de la Cluj. Hidroelectrica a scăzut cu 1%. Tranzacţiile au fost media ultimelor zile, doar Petrom a avut circa 22 milioane lei.
Au mai rămas 4 zile de tranzacţionare din 2024, iar brokerilor le este teamă că bursa ar putea închide anul pe minus. Până până în prezent indicele BET a gâștigat doar 6%, de la începutul anului.
Dacă nimeni nu vrea la guvernare, atunci să vină FMI-ul să ne conducă: Iresponsabilitatea crasă a clasei politice, începând de la Iohannis, continuând cu PSD-PNL-USR-UDMR, aruncă în aer dezvoltarea unei întregi ţări. Toate partidele vor acum în opoziţie ca să nu îşi asume responsabilitatea gestionării critice a bugetului, a finanţelor publice şi a economiei, comentează analiștii.
Situaţia politică a devenit în ultimele 6 ore critică, după ce Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi actualul premier, a anunţat că principalul partid nu mai doreşte să participe la formarea unui nou guvern şi se va duce în opoziţie. În schimb, ei au pasat responsabilitatea formării guvernului partidelor de dreapta – PNL- USR – UDMR, promiţându-le că le vor vota guvernul.
Imediat, PNL şi USR au reacţionat, susţinând că Marcel şi-a luat jucăriile şi pleacă de la guvernare.
Preşedintele Iohannis, tot mai contestat, având în vedere situaţia critică privind anularea şi amânarea până în primăvara anului viitor alegerile pentru un nou preşedinte. USR i-a cerut lui Iohannis demisia ca o condiţie să intre la guvernare, iar preşedintele a replicat că el rămâne în funcţie până vine noul preşedinte.
În timp ce partidele care se declara proeuropene şi pro-NATO şi care vor continuarea parcursului Românie vor să nu fie la guvernare, având în vedere că cineva trebuie să ia măsuri extrem de dure, bursa a scăzut, companiile privesc şi cu mai multă îngrijorare anul 2025, vânzările scad, cursul rămâne stabil, dar numai BNR ştie cu câţi bani intervine şi a da un respiro clasei politice să se adune.
La ora închiderii pieței, Elena Lasconi a anunțat că USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme
„USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme. Am transmis, constant, în negocieri disponibilitatea totală. Ce înseamnă onest? Marcel Ciolacu şi PSD să vină cu cifrele exacte legate de situaţia bugetului ţării şi să-şi asume OUG care ar trebui să închidă fiscal acest an. De ce mint, în continuare, cu privire la situaţia ţării? Atât de mare este gaura la bugetul statului pe care au creat-o? Să spună adevărul, să ştim toţi ce dezastru au făcut şi vedem cum putem repara. Tocmai pentru că suntem pe marginea prapastiei trebuie reforme. Asumate, clare, decuplate de populism şi de interesele de grup. Dar un guvern minoritar nu este o soluţie stabilă, care să poată duce la capăt reformele de care avem nevoie”, a scris pe Facebook Elena Lasconi.
Ea prezintă şi reformele solicitate.
„Să începem cu reorganizarea statului care, s-a văzut, nu este funcţional în interesul cetăţenilor. Cum? Tăierea cheltuielilor inutile, reducerea aparatului bugetar central şi o reformă în Justiţie pe bune. Şi lista poate continua cu exemple din cele 8 puncte puse în discuţie, deja, cu PSD, PNL, UDMR şi Minorităţile Naţionale”, încheie Lasconi.
AUR a propus un plan în cinci etape şi îl susţine pe Petrişor Peiu pentru poziţia de premier
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, George Simion a detaliat poziţia oficială a partidului, votată în unanimitate de Consiliul Naţional de Conducere al AUR. Acesta a precizat că AUR este pregătit să preia guvernarea, având abilitatea, capacitatea şi voinţa necesare, conform cu voinţa exprimată de români la votul din 1 şi 24 noiembrie.
Planul propus de AUR include următoarele etape: 1. Constatarea vacanţei funcţiei de preşedinte al României începând cu 22 decembrie. 2. Preluarea interimară a funcţiei de preşedinte de către preşedintele Senatului. 3. Desemnarea lui Petrişor Peiu ca premier, în urma propunerii formulate de Consiliul Naţional de Conducere al AUR. 4. Organizarea alegerilor prezidenţiale cât mai curând posibil, sub o nouă conducere a Autorităţii Electorale Permanente, în termenii stabiliţi de Biroul Electoral Central. 5. Stabilirea unui acord cu majoritatea partidelor sau parlamentarilor din actuala legislatură pentru implementarea unui set de măsuri pe termen scurt (3-6 luni), după care să fie organizate alegeri care să asigure o majoritate stabilă pentru următorii patru ani.
„AUR are voinţa şi ştiinţa de a prelua guvernarea în România. Aceasta este poziţia adoptată de Alianţa pentru Unirea Românilor”, a declarat George Simion.
Fostul preşedinte al PNL Nicolae Ciucă a chemat cele patru partide să revină la masa negocierilor
Este important să revină cele patru partide la masa negocierilor să găsească formula de majoritate parlamentară şi să avem un guvern care să poată să guverneze, spune fostul preşedinte al PNL Nicolae Ciucă, după ce PSD s-a retras de la dicuţiile pentru noul executiv.
„Este important, din punctul meu de vedere, să revină cele patru partide la masa negocierilor şi să găsească formula de majoritate parlamentară şi de asemenea să avem un guvern care să poată să guverneze pentru că, într-adevăr, sunt foarte multe lucruri de făcut în continuare”, spune Nicolae Ciucă.
El precizează că nu a discutat cu Bolojan şi că nu are detalii din interiorul echipelor de negociere.
La rândul său, Gheorghe Flutur, fost prim-vicepreşedinte al liberalilor, afirmă: „Ecuaţia parlamentară era strânsă şi aseară, când mă uitam, şi era vorba de PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, dar acum e şi mai strânsă”.
„La orizont sunt reforme, reducerea deficitului bugetar, continuarea marilor proiecte şi foarte multe lucruri care par astăzi imprevizibile. Eu cred că trebuie să epuizăm toate căile de dialog, de negocieri. Trebuie să avem înţelepciune, răbdare şi să fie pusă în primul pas ţara şi apoi partidele politice. Din ce văd eu, pare aşa că PNL rămâne pe loc, să găsească soluţii şi să sunăm goarna, să vină şi celelalte forţe proeuropene alături de noi”, încheie Flutur.