Nivelul de alertă pentru virusul mpox a fost ridicat în Europa: Se răspândește rapid

Publicat: 17 aug. 2024, 13:21, de Vlad Stefan Orjan, în Sănătate , ? cititori
Nivelul de alertă pentru virusul mpox a fost ridicat în Europa: Se răspândește rapid

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a crescut nivelul de risc pentru virusul mpox, de la „scăzut” la „moderat”, în urma confirmării primei infecții cu o nouă tulpină a virusului în afara Africii, în Suedia. Această decizie vine la doar o zi după ce oficialii din domeniul sănătății la nivel global au raportat această nouă tulpină, ridicând îngrijorări cu privire la potențialul de răspândire rapidă a virusului în Europa.

Potrivit ECDC, riscul de transmitere susținută a virusului în Europa rămâne scăzut, dar există așteptări ca numărul cazurilor importate de noua tulpină să crească în săptămânile următoare. Agenția a subliniat necesitatea ca statele membre ale UE să mențină un nivel ridicat de conștientizare, mai ales în rândul călătorilor care vin din zonele afectate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri virusul mpox ca fiind o urgență globală de sănătate publică, după ce un focar major a fost raportat în Republica Democratică Congo, cu răspândire în țările vecine. În urma acestei declarații, OMS a convocat o întâlnire de urgență pentru a discuta măsuri de asigurare a accesului echitabil la teste, tratamente și vaccinuri pentru combaterea virusului.

Mpox, cunoscut anterior sub denumirea de variola maimuței, este o infecție virală care provoacă leziuni cutanate pline de puroi și simptome asemănătoare gripei. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare, virusul poate fi fatal. În prezent, două tulpini se răspândesc în Congo: forma endemică, clada I, și o nouă tulpină, clada Ib.

Într-o altă dezvoltare, Pakistanul a confirmat vineri un caz de mpox la un pacient care s-a întors dintr-o țară din Golf, deși nu este clar dacă este vorba de noua tulpină sau de cladele răspândite anterior la nivel global.

Virusul mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv contact sexual, dar nu există dovezi că se răspândește ușor prin aer, așa cum s-a întâmplat în cazul pandemiei COVID-19. Deși OMS a avertizat asupra creșterii numărului de cazuri în afara Africii, organizația nu recomandă restricții de călătorie pentru a opri răspândirea virusului.

China a anunțat, de asemenea, vineri, că va monitoriza persoanele și mărfurile care intră în țară pentru mpox, în următoarele șase luni, ca măsură preventivă.