Nivelul de trai în România, în comparație cu țările Europei. Raportul Eurostat

Publicat: 19 iun. 2024, 23:27, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Nivelul de trai în România, în comparație cu țările Europei. Raportul Eurostat
Topul tarilor cu cel mai bun nivel de trai

Nivelul de trai în România în anul 2023, în comparație cu celelalte țări europene, a fost analizat folosind trei indicatori principali: PIB pe cap de locuitor, consumul individual real (AIC) și nivelul relativ al prețurilor, conform unui raport realizat de Eurostat.

Luxemburg și Irlanda au înregistrat cele mai ridicate valori ale PIB/loc, cu 139% și, respectiv, 111% peste media UE. La polul opus, Bulgaria a înregistrat doar 64% din media UE la acest indicator.

România a raportat un PIB/loc similar cu cel al Poloniei, ambele având 80% din media UE.

În ceea ce privește consumul individual real, România s-a situat la 89% din media UE, cu un punct procentual peste Spania, care a înregistrat 88% din media UE în 2023.

Consumul individual real (AIC) per cap de locuitor, exprimat în standarde de putere de cumpărare (SPC), a variat între 70% și 138% din media UE în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

AIC include toate bunurile și serviciile utilizate de gospodării, indiferent de modalitatea de achiziționare sau finanțare (direct, guvernamentală sau nonprofit).

PIB pe cap de locuitor, o măsură a activității economice, a reflectat diferențe substanțiale între statele membre UE, cu 11 țări înregistrând valori peste media UE. Luxemburg și Irlanda au avut cele mai mari valori, cu Luxemburg cu 139% peste media UE și Irlanda cu 111%.

În ceea ce privește nivelul prețurilor, Italia, Spania, Estonia, Cipru, Malta și Slovenia au avut niveluri cu mai puțin de 10% sub media UE. La polul opus, România a înregistrat niveluri de preț între 50-60% din media UE în 2023.

Aceste date reflectă variațiile nivelului de trai și ale costurilor de trai în Europa, influențate de factori economici și structurali specifici fiecărei țări.