Noatea de Sfântul Andrei – Tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont în noaptea de 30 noiembrie
Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie de sute de mii de români. Pe lângă o simplă zi de onomastică, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei are o însemnătate aparte pentru români, iar noaptea de Sf Andrei este încărcată de misticism.
Noaptea de Sf Andrei
Noaptea de Sfântul Andrei are o semnificație aparte în cultura românească. Sunt multe de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această seară.
Noaptea de Sfântul Andrei este un fel de „Halloween românesc” pentru că se spune că în noaptea de 30 noiembrie spiritele ies în lume, printre oameni. În aceeași noapte se spune că lupii vor vorbi și că oamenii se apără de vrăji.
Pentru că tradiția spune că spiritele celor trecuți în neființă vor circula printre oameni în această noapte, credincioșii recurg la o mulțime de superstiții pentru a se feri de duhurile rele și pentru a se apăra de vrăji.
Usturoi la ușile casei de Sf Andrei
În cultura românească se spune că usturoiul ține departe spiritele rele și strigoii. Pentru că noaptea de Sfântul Apostol Andrei se spune că este bântuită de duhuri, este bine ca pragurile ușilor și pervazurile geamurilor să fie unse cu usturoi în această noapte. În mediul rural usturoiul este pus inclusiv în grajdurile animalelor. De asemenea, se spune că este bine ca mâinile copiilor să fie date cu usturoi în formă de cruce.
Busuioc sub pernele fetelor care vor să-și viseze ursitul
Se spune că în noaptea de Sf Andrei fetele nemăritate își visează ursitul. Pentru asta tinerele trebuie să pună sub pernă în noaptea de Sfântul Apostol Andrei busuioc sub pernă.
Se pune grâul la încolțit în noaptea de Sf Andrei
În tradiția populară românească grâul este considerat un simbol al belșugului. Din punct de vedere religios, grâul este un simbol divin și reprezintă semnul vieții care biruiește moartea. Se spune că în funcție de cât de mare va crește grâul pe care îl punem la încolțit de Sfântul Apostol Andrei atât va prosper va fi anul următor.
Cu cât grâul crește mai mare și mai des anul viitor va fi mai îmbelșugat. De asemenea, după grâul pe care-l punem la încolțit ne putem da seama, spune tradiția, de cât de bogată va fi recolta de anul viitor.
Trebuie să știți, însă, că tradiția spune că grâul trebuie pus la încolțit la prima oră de Sfântul Andrei. Asta înseamnă că, teoretic, în noaptea de 29 noiembrie ar trebui să așteptăm miezul nopții și abia atunci să punem grâul la încolțit. Cei mai mulți nu respectă această tradiție și pun grâul la încolțit pe 30 noiembrie în timpul zilei sau chiar seara zilei în care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei.
Pelerinajul de Sfântul Andrei nu va avea loc în 2020
Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele două mari praznice din timpul Postului Crăciunului, iar cu această ocazie, credincioșii care țin post, au dezlegare la pește și vin.
De menționat faptul că ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este motiv de sărbătoare pentru sute de mii de români care poartă numele de Andrei, Andreea și alte derivate.
De asemenea, în fiecare an, la Peștera Sf Andrei din județul Constanța, mii de credincioși mergeau în pelerinaj. Anul acesta, din cauza pandemiei, pelerinajul a fost interzis, iar acest lucru a dus la izbucnirea unui scandal de proporții.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a cerut în instanță ridicarea restricțiilor pentru a se putea organiza pelerinajul, dar judecătorii de la Tribunalul Constanța au respins acțiunea și au decis că pelerinajul de Sfântul Andrei nu va avea loc.