Noi descoperiri în cazul scandalului aurului dacic furat. De câți ani nu a mai fost evaluat tezaurul
Corpul de Control al prim-ministrului a finalizat verificările la Muzeul Naţional de Istorie a României, în cazul scandalului aurului dacic furat în Olanda. Un prim fragment din raport a fost făcut public. Sunt descoperiri în ceea ce privește reevaluarea pieselor de tezaur.
Noi descoperiri în cazul scandalului aurului dacic furat
Informațiile în legătură cu tezaurul dacic au fost publicate de tvrinfo.ro. Deși legea obligă Muzeul Național de Istorie a României să facă o reevaluare a patrimoniului la 10 ani, acest lucru nu s-a întâmplat.
Conform raportului, coiful de la Coțofenești nu a fost reevaluate de peste 14 ani. Iar în cazul brățărilor din aur dacic, descoperite la Sarmisegetusa Regia, în județul Hunedoara, nici acestea nu au mai fost reevaluate de mai bine de 12 ani.
Potrivit aceleiași surse, raportul Corpului de Control al Primului Ministru a fost prezentat joi dimineață, 6 februarie, premierului. În document este menționat, de asemenea, că organizatorii expoziției din România nu ar fi respectat practica de a asigura o pază continuă a tezaurului, așa cum s-a întâmplat la alte evenimente similare, iar în Olanda acest lucru nu a fost implementat.
Raportul relevă o serie de probleme legate de măsurile de securitate, atât la nivelul Ministerului Culturii, cât și la MNIR. Printre deficiențele constatate se numără:
- Lipsa structurilor și experților în evaluarea standardelor de securitate – Nu există specialiști desemnați pentru verificarea măsurilor de protecție propuse de partenerii externi la organizarea exporturilor temporare de bunuri culturale.
- Lipsa solicitării unor măsuri de pază adecvate – Muzeul Drents a menționat în raportul său că nu asigură pază cu personal specializat 24/24, iar MNIR nu a solicitat în mod explicit includerea acestei măsuri în contract.
- Lipsa unor structuri organizatorice pentru securitate – Nu au existat echipe desemnate pentru evaluarea protecției antiefracție și a măsurilor de securitate în muzeele în care au fost expuse obiectele.
Documentul poate fi consultat aici, conform stiripesurse.ro:
SINTEZA principalelor cons… by florinpuscas