Noi dușmani amenință pădurile României

Publicat: 18 dec. 2024, 22:53, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
Noi dușmani amenință pădurile României
Foto: vice.com

În ultimii ani ne-am obișnuit ca pădurile României să fie privite ca o pradă. Numeroși dușmani, între care cei mai înverșunați sunt amatorii de afaceri cu profit mare, le amenință. În ultimii ani, însă, li s-au adăugat și dușmani naturali, până acum necunoscuți.

În ultimii ani, schimbările climatice au început să afecteze în mod semnificativ pădurile României. Ceea ce părea o închipuire a unor savanți exaltați s-a dovedit a fi o crudă realitate. O realitate pe care pădurile o resimt din plin.

Un prim aspect sub care schimbările climatice se resimt este creșterea temperaturilor medii și seceta accentuată. Numai în anul acesta, cel puțin 500 de hectare de plantații de arboreturi tinere, realizate de Romsilva, au fost calamitate de secetă, a declarat directorul general al Regiei, Marius Sîiulescu. De asemenea, numeroși puieți din pepiniere au avut de suferit.

Dar acesta este numai un aspect al modului în care schimbările climatice afectează pădurile României. Un alt aspect se manifestă prin apariția, și la noi în țară, a unor dăunători care n-au existat până acum.

Anul acesta am avut un atac foarte puternic al omizii păroase la stejar. Practic, la sfârșitul primăverii, numeroase păduri de stejar erau complet exfoliate”, a arătat Marius Sîiulescu.

Acest dăunător nu a fost semnalat până acum la noi în țară. El este specific vestului Europei. Ceea ce este mai grav, este că suntem constrânși de normele europene să folosim doar anumite substanțe de tratament. Pentru acest exfoliator, singurul tratament omologat în UE este un produs ecologic, produs în Statele Unite. Am organizat o licitație pentru a-l achiziționa, dar fără rezultat. Când, în sfârșit, după negocierea directă am găsit un furnizor, era deja prea târziu pentru a aplica produsul astfel încât să aibă rezultate eficiente!”, a mai arătat directorul Romsilva.

Pe lângă omida păroasă a stejarului, în pădurile României au apărut și ploșnița stejarului și Agrilus. Aceste insecte au un imens potențial distructiv, mai ales în pădurile cu mare valoare forestieră.

În acest context, este nevoie atât de un efort al activității de cercetare, care să ofere soluții eficiente de combatere, cât și al adaptării legislației, a mai arătat Marius Sîiulescu.