Noi modificări pentru certificatele de naștere, căsătorie și deces: data la care documentele de stare civilă vor primi un nou format
O recentă ordonanță de urgență aduce schimbări semnificative în modul de întocmire a documentelor de stare civilă din România, vizând certificatele de naștere, căsătorie și deces. Începând cu anul viitor, aceste documente nu vor mai fi completate manual, ci vor fi tipărite pe formulare speciale, conform noii legislații.
Se modifică documentele de stare civilă
Ordonanța de urgență, publicată în Monitorul Oficial pe 13 septembrie 2024, stabilește trecerea la un sistem informatizat pentru toate actele de stare civilă, cu termene clare pentru implementare.
Una dintre cele mai importante modificări se va aplica de la 31 martie 2025, când toate certificatele de stare civilă emise în România vor fi completate informatic și tipărite pe formulare dedicate. Această schimbare va elimina procedurile manuale actuale, care deseori creau aglomerație la ghișee.
Astfel, începând cu această dată, Registrul de stare civilă exemplarul I va fi completat și păstrat pe suport de hârtie, dar într-o variantă generată informatic. În același timp, exemplarul II va exista doar în format electronic, toate aceste modificări urmând să fie implementate de ofițerii de stare civilă din unitățile administrativ-teritoriale.
Pentru românii din străinătate, procedurile de stare civilă vor suferi schimbări similare, dar la o dată ulterioară. La misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, noile reguli vor intra în vigoare începând cu 24 septembrie 2025.
În străinătate, Registrul de stare civilă exemplarul I va fi completat tot informatic și păstrat pe hârtie, în timp ce exemplarul II va fi, de asemenea, în format electronic.
Până la intrarea în vigoare a acestor noi reguli, certificatele de naștere, căsătorie și deces sunt întocmite manual, în două exemplare, ambele fiind considerate originale. Legea impune utilizarea unei cerneluri speciale de culoare neagră pentru completarea manuală.
Această metodă tradițională va fi înlocuită, însă, în martie 2025, cu noul sistem informatizat care va facilita accesul mai rapid la acte și va reduce birocrația.
Un alt aspect important al noilor modificări este faptul că, din martie 2025, cererile pentru obținerea actelor de stare civilă vor putea fi depuse la orice serviciu de evidență a persoanelor sau primărie din țară. În prezent, aceste cereri pot fi depuse doar în anumite orașe, ceea ce restricționează accesul la servicii rapide pentru multe persoane.
De asemenea, ordonanța aduce clarificări și în privința situațiilor în care părinții nu se pun de acord asupra numelui copilului nou-născut. Conform prevederilor din OG 26/2022, dacă părinții nu ajung la un consens privind prenumele copilului la momentul declarării nașterii, prenumele va fi înregistrat conform documentului emis de spital.