Noi nu o prea vrem, ei da: Polonia introduce LATINA în programa de liceu pe 2020-2021
”Elevii trebuie să înțeleagă fundamentul civilizației vest-europene” este argumentul guvernului polonez la faptul că, de la începutul următorului an școlar, o nouă materie, latina și cultura antichității clasice, va fi adăugată curriculei de bază ca opțiune pentru elevii din primul an de gimnaziu din Polonia.
De asemenea, copiii vor urma cursuri de protecție a mediului. Noile materii vor fi predate elevilor de 15, corespondente în Polonia sistemului de „secondary school”.
„Scopul este de a arăta studenților impactul limbii latine și cultura antichității greco-romane asupra limbilor și culturii europene din secolele ulterioare”, se arată în regulamentul care introduce subiectul, potrivit Notes from Poland. Aceasta include „înțelegerea moștenirii greco-romane ca fundament conceptual și material al civilizației occidentale și a culturii poloneze”, precum și „conștientizarea rezistenței îndelungate a valorilor generate de culturile grecești și romane, îmbogățite de elementul iudeo-creștin”.
Sănătatea, finanțele și protecția mediului
„Curricula de bază tratează latina ca un fel de cod pe care elita europeană l-a folosit de secole”, spune regulamentul, care prevede că, la sfârșitul cursului, studenții trebuie să fie „echipați cu instrumente care să le permită citirea unor texte simple în latină”. Deși subiectul a fost adăugat la programa de bază, nu toți elevii vor ajunge să studieze limba latină. Este una dintre cele patru materii, alături de filosofie, artă și muzică, dintre care directorul școlii trebuie să aleagă, iar elevii o vor studiia doar o oră pe săptămână.
O altă modificare în programa care va fi introdusă de la începutul noului an școlar polonez prevede ca elevii să învețe mai mult despre protejarea climei și a mediului. Luna trecută, ministerul Educației a anunțat că profesorii vor trebui să instruiască săptămânal elevii din școlile primare și secundare despre „probleme sociale importante”, precum sănătatea, finanțele și protecția mediului.
Mihai Șora: “Mai gravă decât simpla indiferență față de cuvântul scris”
„Din cauza provocărilor pe care trebuie să le înfrunte astăzi civilizația și a amenințărilor legate de acestea, educatorii acordă (sau ar trebui să acorde) atenție specială insuflării de cunoștințe despre protejarea climei, subliniind avantajul cunoașterii legii în viața de zi cu zi și gestionarea resurselor financiare, inclusiv a economiilor”, a transmis Ministerul Educației din Polonia.
Filosoful Mihai Șora comenta la începutul lunii august, într-o postare pe Facebook, eventuala scoatere a Limbii latine din programa școlară din România, scenariu luat în calcul de Ministerul Educatiei, și aprecia că este „mai gravă decât simpla indiferență față de cuvântul scris. Este exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare”.