Noi reguli pentru persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/viza-de-flotant.jpg)
Persoanele care stau în chirie și nu locuiesc la adresa trecută în cartea de identitate riscă o amendă, începând cu 10 iunie. Potrivit noilor reglementări, nedeclararea reședinței reale într-un termen scurt poate aduce sancțiuni contravenționale de până la 150 de lei, atât pentru proprietari, cât și pentru chiriași.
Conform modificărilor legislative, orice persoană care se mută într-un nou imobil are la dispoziție 15 zile ca să declare reședința efectivă. În cazul în care termenul nu este respectat, persoanele care locuiesc temporar într-un alt spațiu decât cel trecut în actul de identitate riscă o amendă între 75 și 150 de lei.
Termenul de declarare s-a redus la jumătate
Termenul prevăzut anterior era de 30 de zile, dar acesta a fost redus pentru a preveni situațiile în care oamenii folosesc adrese fictive în scopuri administrative sau electorale, scrie capital.ro
Și proprietarii care găzduiesc persoane fără a declara acest lucru sunt obligați să însoțească noii locatari la Serviciul de Evidență a Populației ca să-și exprime consimțământul de primire în spațiu.
„Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv, după trecerea termenului de 15 zile, are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”, arată textul legii.
Regula se aplică pentru cei care locuiesc minim 15 zile pe lună
Prevederea va afecta în mod direct zecile de mii de chiriași din Capitală, care până în prezent nu erau nevoiți să-și schimbe buletinul la fiecare mutare sau care evitau obținerea vizei de flotant din motive birocratice.
Viza de flotant rămâne opțiunea legală pentru cei care locuiesc temporar în alt loc decât cel de domiciliu, dar procesul de obținere este în prezent mai strict. Solicitantul va trebui să semneze o declarație pe propria răspundere, în care afirmă că locuiește efectiv la noua adresă minimum 15 zile pe lună.
De asemenea, trebuie precizat și motivul solicitării, fie că este vorba de muncă, studii sau alte situații personale.
În plus, pentru a prevenit frauda, Poliția va efectua controale periodice, iar, în cazurile în care constată că persoana nu locuiește la adresa declarată, viza va fi anulată și persoana amendată.
Noile reglementări vin într-un context în care autoritățile încearcă să reducă numărul de reședințe declarate formal, dar nefolosite efectiv, o problemă frecvent întâlnită mai ales în perioadele electorale.
Prin intermediul noii legislații, autoritățile urmăresc o mai mare acuratețe în evidența populației și un control riguros al fluxului de persoane din marile orașe. Pentru proprietari și chiriași, noile reguli înseamnă mai multă responsabilitate administrativă, dar și riscuri financiare, în cazul în care nu respectă noile obligații legale.