Noi reguli pentru vouchere de vacanță. Documentul care devine obligatoriu

Publicat: 25 apr. 2025, 13:22, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Noi reguli pentru vouchere de vacanță. Documentul care devine obligatoriu
sursa foto: arhivă Puterea.ro

Noi condiții trebuie respectate începând cu acest an de către bugetarii care își doresc vouchere de vacanță. Aceștia vor avea de scos din buzunare jumătate din costul unui pachet turistic de minimum 1.600 de lei și să semneze o declarație pe propria răspundere.

Bugetarii vor avea de dat bani din fonduri proprii pentru vouchere de vacanță

Conform noilor reglementări, beneficiarii de vouchere de vacanță vor primi suma de 800 de lei doar dacă demonstrează anumite criterii. Ei vor avea de achiziționat un pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei. Pe lângă această regulă, vor mai avea de semnat o declarație pe propria răspundere prin care se angajează să respecte condițiile impuse. Instituțiile publice vor putea oferi tichetele de vacanță doar salariaților care au un salariu net de cel mult 8.000 de lei.

Totuși, suma de care beneficiază bugetarii acoperă 50% din valoarea pachetului turistic. Restul costului îl va avea de suportat persoana în cauză. Statul oferă 800 de lei, iar angajatul trebuie să contribuie cu o sumă egală, din fonduri proprii.

Vezi și: Schimbare majoră în sistemul voucherelor de vacanță. Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Documentele necesare pentru tichete

Pentru a beneficia de acest ajutor, bugetarii vor avea de pregătit doar doua documente:

  • Factura care dovedește achiziția unui pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei;
  • Declarația pe propria răspundere, care trebuie să conțină angajamentul că persoana acceptă primirea voucherelor în cuantumul și condițiile prevăzute de lege și că va contribui personal cu suma de 800 de lei pentru achiziționarea unui pachet turistic în valoare totală de cel puțin 1.600 de lei.

Modelul de declarație este specificat că suma de 800 de lei poate fi folosită și fracționat, nu doar într-o singură tranșă.

Însă, atenție! În cazul în care se apelează la fals în declarații, persoana respectivă va avea de suportat consecințe. Fapta se pedepsește conform Codului penal, cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă informațiile oferite nu corespund realității.

„Omul depune declaraţia pe proprie răspundere, prin care își asumă că va primi acei bani, îi va cheltui și va cofinanța cu 800 de lei un pachet turistic. În clipa respectivă îi vor fi virați cei 800 lei din partea angajatorului pe card, după care omul va merge în vacanță, va avea o factură, va plăti 1.600 lei și atât”,  declarat Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.