„Noi stăteam cinci familii la Copenhaga și alte ambasade au nevoi”: Alexandru Paleologu, despre noul sediu al ambasadorului României în SUA
Ministerul Afacerilor Externe a închiriat un nou sediu pentru reședința ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis. Este vorba despre o clădire istorică, dar proaspăt renovată, ce are 46 de camere pentru care statul român va plăti lunar 21.000 de dolari, potrivit PressHUB, platformă media care a publicat acest subiect inițial.
MAE susține că vechea reședință avea promleme grave de infrastructură și arăta prost.
Ministerul de Externe a ales pentru ambasadorul Andrei Muraru o reședință a Departamentului de stat care are 8 dormitoare, 8 băi și piscină, în total peste 2.000 de metri pătrați.
MAE a explicat pentru PressHUB că „în urma unei analize a pieței imobiliare și având în vedere faptul că, în cazul în care imobilul din Strada 30 ar fi beneficiat de o amplă lucrare de restaurare, prețul chiriei ar fi crescut probabil semnificativ, conducerea misiunii a luat decizia renunțării la acesta”.
„MAE trebuie să țină cont că are ambasade la fel de importante”
Fost ambasador al României în Danemarca, Theodor Paleologu spune că mutarea reședinței ambasadorului României în SUA poate fi justificată dar MAE trebuie să țină cont că are ambasade la fel de importante care sunt în stare jalnică:
„De exemplu, la Copenhaga, la reședința pe care o avem acolo stăteam în reședință 4-5 familii și era evident o reședință mult mai mică decât cea de la Washington. Pe de altă parte, evident că personalul de la Washington este mult mai numeros decât cele din alte ambasade, deci se poate justifica.
Sigur că mai puțin se justifică piscina de exemplu, Ministerul de Externe stă foarte prost la capitolul clădiri pentru ambasade, multe clădiri care aparțin statului român sunt în paragină.”
E vorba de o proximitate personală?
„Există și nevoi stringente ale altor ambasade și nu sunt lipsite de importanță. Pe de o parte da, sigur, e vorba și de o proximitate personală, politică de ambasador și președinte. Pe de altă parte ce să spun, este numit politic și nu știm dacă va avea o carieră în continuare în Ministerul de Externe. Profit de ocazia asta pentru a spune că președintele Iohannis, poate din motive care țin de resentimente, de o dorință de răzbunare pur și simplu refuză orice promovare pentru oameni care îi sunt mai puțin apropiați. Mă gândesc de exemplu la Teodor Baconschi.”