Noi studii despre cazurile de tromboză asociate vaccinului AstraZeneca
Cazurile rare de tromboză asociate vaccinului AstraZeneca ar putea avea legătură cu proteina FP4, arată cele mai recente studii.
Proteina FP4, numită factor plachetar 4, ar putea fi responsabilă de aceste cazuri de reacții adverse severe rare.
Cazurile de tromboză survenite în urma vaccinării cu AstraZeneca au fost înregistrate în Germania, Austria şi Norvegia.
Concluziile vin în urma a două studii publicate de revista americană The New England Journal of Medicine, relatează joi EFE, potrivit Agerpres.
Unul din studiile citate a analizat cazurile a 11 pacienţi vaccinaţi în Germania şi Austria, care au dezvoltat tromboză după ce au fost vaccinaţi cu serul AstraZeneca. Nouă dintre aceştia erau femei cu vârste cuprinse între 22 şi 49 de ani).
La circa 5-16 zile de la vaccinare, aceste persoane au prezentat unul sau mai multe episoade trombotice. O persoană a suferit o hemoragie intracraniană mortală.
Pacienţii au suferit unul sau mai mult episoade trombotice: nouă cazuri de tromboză venoasă cerebrală, trei cazuri de tromboză venoasă splanhnică, trei cazuri de embolie pulmonară și încă patru tipuri de tromboză. Dintre pacienți, șase au decedat, iar cinci au dezvoltat o coagulare intravasculară diseminată.
S-a descoperit că pacienţii aveau anticorpi împotriva proteinei FP4 și aveau un deficit de plachete sanguine.
Conform studiului finanţat de Fundaţia Germană de Cercetare, vaccinarea cu AstraZeneca „poate ocaziona dezvoltarea cu frecvenţă redusă a trombozei imunitare intermediată de anticorpii activatori de plachete împotriva FP4”.