Noile condiții pentru a deveni detectiv particular nemulțumesc Asociația Națională a Detectivilor din România
Astăzi, preşedintele României a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular. Noile condiții necesare pentru a deveni detectivi particulari nemulțumesc Asociația Națională a Detectivilor din România (ANDR).
Astăzi, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular. Actul normativ anunță clarificări privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru dobândirea calităţii de detectiv particular. Ceea ce pare minunat la nivel declarativ este în realitate o serie de modificări fără fond, consideră cei vizați de această lege. Ziarul Puterea a discutat cu Maria Bumbaru, președintele Asociației Naționale a Detectivilor din România (ANDR), care a rezumat noile modificări drept formă fără fond.
Noile reglementări, formă fără fond
„Noile reglementări vizează mai degrabă aspectele de natură birocratică, ceea ce nu e rău, s-au modificat niște puncte care înlătură birocrația, dar problema de fond, în esență a rămas aceeași. E bine că nu se mai cer nu știu câte copii legalizate la cartea de identitate solicitate la depunerea dosarului pentru a primi statutul de detectiv particular și alte asemenea chestiuni birocratice, dar aspectele care vizează controlul profesiei, standardele profesionale, problemele de fond nici măcar pe departe nu au fost atinse”, susține Maria Bumbaru, președintele ANDR. „Au făcut modificări în grabă, doar ca să se încadreze în recomandările UE cu privire la birocrație. Noi (ANDR -n.r.) am făcut demersuri și am atenționat forurile asupra a ceea ce înseamnă a fi detectiv particular, dar nimeni nu a tratat cu seriozitate punctul nostru de vedere.”
Poliția Română întocmește abuziv și exclusiv tematica examenelor pentru atestatul de detectiv particular
Principalele nemulțumiri ale ANDR și ale profesioniștilor care activează în domeniul detectivismului particular sunt legate de procedurile de examinare, de modul în care se desfășoară examenele, de tematica aleasă adesea, neavând legătură cu profesia liberală numită detectiv particular, ci mai degrabă având legătură cu profesii precum aceea de polițist, procuror, avocat, care sunt altceva. „Examinarea se face de către Inspectoratul General al Poliției Române. Noi, ANDR, avem doar dreptul de a trimite un profesionist de-al nostru care are numai calitatea de observator și atât. Nu examinează, nu participă la întocmirea grilei de examinare, elaborarea tematicii, pe scurt nu are nimic de spus! (Nu că nu ar avea, nu-i permite legea!). Tematica de examinare este întocmită abuziv și exclusiv de Poliția Română. Am avut situații, mai ales la nivelul de examinare județean al detectivilor particulari, când Inspectoratele Județene de Poliție au întocmit grila de examinare ca și cum viitorul detectiv particular ar fi trebuit să devină magistrat, polițist sau procuror. S-a intrat pe aspecte de procedură care nu au nicio legătură cu profesia. Da, detectivul trebuie să știe legea 239, să cunoască drepturile fundamentale ale omului, constituția, setul de infracțiuni care pot fi comise în exercițiul funcțiunii, dar nu e magistrat. Am întocmit o serie de 500 de întrebări pe care le-am înaintat Poliției Române cu titlul de recomandare și bibliografia necesară cu adevărat pregătirii în profesia de detectiv particular, dar la nivel județean unele IJP-uri nu țin seama de așa ceva! Se comit în plan local abuzuri, iar noile modificări nu fac lumină în aceste cazuri!”, a mai spus nemulțumită Maria Bumbaru.
ANDR tocmai a organizat luni o întâlnire a detectivilor particulari din România. Aceștia intenționează ca prin intermediul ANDR să facă toate demersurile de modificare în profunzime a legii 329/2003, astfel încât detectivii particulari să aibă drepturi conforme profesiei liberale căreia îi aparțin, de la examinare, până la modalitatea în care au dreptul la accesul la anumite informații, de la protejarea sursei, la protejarea detectivului particular, un profesionist pe care îl angajează o agenție particulară, sau după ce își deschide el o agenție, serviciile lui sunt exclusiv în domeniul privat.