Notar public anchetat de DNA pentru punerea în executare a unui testament fals

Publicat: 13 sept. 2024, 16:29, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în Justitie , ? cititori
Notar public anchetat de DNA pentru punerea în executare a unui testament fals
DNA

Procurorii DNA au trimis în judecată un notar public din județul Bihor, alături de două persoane fizice. Cei trei ar fi folosit un testament fals pentru a intra în posesia unei moșteniri de peste 1,8 milioane de lei, iar unul dintre beneficiari era cercetat de poliție în cazul morții suspecte a bătrânei de 87 de ani, despre a cărei moștenire e vorba.

Cei trei au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv instigare la aceste infracţiuni. Notarul este acuzat că, deşi a luat la cunoştinţă despre faptul că existau moştenitori legali ai persoanei vârstice decedate, a pus în aplicare un testament fără a se asigura că documentul este autentic şi a continuat să emită certificate de moştenitori chiar şi după ce moştenitori legali ai bătrânei au contestat testamentul.

Notarul Lucia Doina Ochiş a fost trimisă în judecată de către procurorii Serviciului Teritorial Oradea din cadrul DNA, fiind inculpată pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual. Două persoane fizice, B.G.M şi B.S.D. au fost de asemenea deferite justiţiei, în acelaşi dosar, pentru instigare la de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi uz de fals.

Ancheta procurorilor DNA a vizat modalitatea în care, în perioada 2019-2020, cele două persoane fizice inculpate în dosar au fost implicate în transmiterea, pe cale succesorală, a bunurilor aparţinând unei persoane în vârstă de 87 de ani, decedată în condiţii suspecte în cursul lunii august 2019.

„În perioada 2019 – 2020, inculpata Ochiş Lucia Doina, în calitate de notar public, cunoscând caracterul fals al testamentului olograf furnizat de către cei doi inculpaţi persoane fizice, ar fi deschis procedura succesorală notarială privind masa succesorală rămasă după defunct, iar ulterior ar fi emis încheieri şi certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M. privind bunuri din moştenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 lei. În calitatea sa de notar public, inculpata Ochiş Lucia Doina, deşi avea obligaţia ca, anterior validării testamentului olograf, să verifice pe baza unei expertize grafice, îndeplinirea tuturor condiţiilor legale de validitate ale testamentului olograf, şi anume scrierea, semnarea şi datarea de către testator a acestui înscris, nu a făcut acest lucru”, se arată în documentele anchetatorilor.

Pe parcursul investigaţiei, s-a constatat că notarul a continuat să emită certificate de moştenitor chiar şi în condiţiile în care moştenitorii reali au vârstnicului decedat au contestat testamentul.

„În urma cercetărilor efectuate a reieşit faptul că, în cursul anului 2020, inculpata Ochiş Lucia Doina ar fi continuat să emită încheieri finale şi certificate de legatar către inculpata B.G.M. chiar şi după ce ar fi luat la cunoştinţă că existau moştenitori legali care contestau testamentul şi că inculpatul B.S.D. era cercetat de organele judiciare pentru infracţiunea de omor, în legătură cu decesul persoanei în vârstă de 87 de ani”, precizează DNA.

Cei trei inculpaţi sunt cercetaţi în libertate, iar dosarul va fi înscris pe rolul Curţii de Apel Oradea.