Noua conducere a BNR va fi audiată, luni, în comisiile parlamentare reunite și votată în plenul Parlamentului
Candidații pentru noua conducere a Băncii Naționale a României vor fi audiați, luni, 23 septembrie, în comisiile de specialitate reunite, începând cu ora 12.
Propunerile pentru membrii noii conduceri a Băncii Naționale a României (BNR) se vor depune până luni, 23 septembrie, ora 12.00, iar până la ora 15.00 va avea loc audierea candidaților, în comisiile parlamentare de specialitate, și vor fi întocmite rapoartele pentru plenul comun, potrivit deciziei Birourilor permanente reunite.
Astfel, luni, 23 septembrie, la ora 15.00, va avea loc o ședință de plen comună, a Senatului și Camerei Deputaților.
Banca Națională a României este condusă de un Consiliu de administrație, alcătuit din 9 membri numiți de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.
Membrii Consiliului de administrație nu pot fi parlamentari și nu pot face parte, potrivit legii, din justiție sau din administrația publică. Structura executivă permanentă a Băncii Naționale este formată din guvernator și 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalți 5 membri nu sunt salariați ai BNR. Președintele Consiliului de administrație este guvernatorul Băncii Naționale a României.
În aprilie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că îl susţine pe Mugur Isărescu (74 de ani), pentru un nou mandat la conducerea Băncii Naţionale, din motive de stabilitate.
Mgur Isărescu este cel mai longeviv guvernator de bancă central din lume, cu o activitate de peste 30 de ani, la conducerea BNR.
Consiliul de administraţie al BNR pentru perioada 11 octombrie 2019 – 10 octombrie 2024 a fost numit prin Hotărârea nr. 19 din 3 iulie 2019 a Parlamentului României, confrorm site-ului BNR:
- Guvernator – Academician Mugur Isărescu;
- Prim-viceguvernator – Prof. univ. dr. Florin Georgescu;
- Viceguvernator – Prof. univ. dr. Leonardo Badea;
- Viceguvernator – Prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu;
- Membru – Csaba Bálint, CFA;
- Membru – Dr. Gheorghe Gherghina;
- Membru – Cristian Popa, CFA;
- Membru – Dr. Dan Radu Rușanu;
- Membru – Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu.
De asemenea, tot până luni vor fi depuse propunerile nominale pentru membri si supleanți la ASF și CNA.
La Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), un loc în Consiliul de Administrație a rămas vacant, deorece al nouălea membru nu a întrunit suficiente voturi în Parlament.
Surse politice au declarat, pentru Puterea, că mandatul actualului președinte al ASF, Alexandru Petrescu, va fi prelungit.