Nouă obiceiuri matinale care sunt mai nesănătoase decât crezi. Te uiți în telefon de cum te-ai trezit, ai ratat ziua !
Indiferent dacă o persoană este „morocănoasă de dimineață”, din cauza trezirii foarte devreme, sau este o persoană care adoră să se trezească „cu noaptea în cap”, fiecare om are propria rutină matinală, mai ales în timpul săptămânii de lucru.
Cei care au descoperit „ritualul perfect” pentru începutul zilei și se simt energizați și revigorați pot considera că au găsit un echilibru valoros care îi ajută să fie productivi pe tot parcursul zilei.
Cu toate acestea, dacă diminețile te prind adesea obosit, lipsit de energie sau deja stresat înainte de a-ți începe activitățile zilnice, poate fi un semnal că rutina ta matinală are nevoie de o revizuire.
Iată câteva obiceiuri nesănătoase pe care mulți le avem dimineața.
Obiceiuri nesănătoase dimineața
Sari din pat imediat ce alarma ceasului sună
Alarma se oprește și sari imediat din pat – la prima vedere, aceasta pare o modalitate bună de a începe ziua. Dr. Catherine Jackson, psiholog calificat și neuroterapeut autorizat, spune că acest stres poate pune o presiune inutilă asupra corpului și chiar poate provoca anxietate.
Așa că, dacă ai tendința de a-ți începe ziua foarte repede, ia-ți un moment de liniște. Rămâi întins o clipă, trezește-te încet sau meditează și pregătește-te pentru ziua care urmează. Nu sări imediat în papuci.
Amâni alarma
Pe de altă parte, este la fel de nesănătos să apeși butonul de amânare în mod repetat și să adormi din nou de mai multe ori. Acest mic pui de somn afectează creierul.
„Acest lucru se datorează faptului că un ciclu de somn durează în jur de 75 până la 90 de minute”, spune psihoterapeutul Dr. Lin Anderson. „În medie, treci prin trei până la cinci cicluri de somn într-o noapte.” Ea explică: „Dacă selectezi opțiunea „amânare”, creierul este pus într-un ciclu de somn, care este întrerupt brusc nouă minute mai târziu și îți afectează restul zilei.
Te uiți direct în telefon
Primul lucru pe care îl faci când te trezești este să rulezi aplicațiile de pe smartphone-ul tău? Nu e o idee bună. „Adeseori, privirea la notificări, e-mailuri și actualizări ratate poate declanșa stres și anxietate, schimbându-ți mentalitatea de la calm la dezorganizat”, explică dr. Kristamarie Collman.
„În schimb, când te trezești, ia-ți câteva minute pentru a te bucura de dimineață, alegând o activitate diferită, care este mai adaptată nevoilor tale”, explică ea. Mici ritualuri precum meditația, ascultarea muzicii sau o ceașcă de ceai pot face dimineața mult mai plăcută.
Bei un pahar cu suc de fructe
Sucul poate face parte dintr-un mic dejun sănătos. Cu toate acestea, dacă te simți adesea obosit dimineața-târziu, poate vrei să te gândești să mănânci altceva.
„Problema cu sucurile proaspete este că aproape toate fibrele se pierd din fructe atunci când le stoarceți”, explică antrenorul de sănătate certificat Marissa Szabo. „Fibrele ajută la încetinirea absorbției zaharurilor din fructe, astfel încât acestea să nu afecteze în mod dramatic zahărul din sânge”. Deci fructele întregi sunt bune. Dar fără fibre, crește foarte repede nivelul zahărului din sânge. Și în curând vei fi foarte obosit.
„Dușurile fierbinți sunt relaxante și pot ajuta la creșterea stării de alertă. Dar afectează și pielea”, spune dr. Thanu Jey, director clinic al Clinicii de Medicină Sportivă din Yorkville. „Acest lucru este valabil mai ales pentru pielea uscată, deoarece apa fierbinte nu va face decât să înrăutățească starea”, relatează FOCUS.
Nu iei micul-dejun
Este important să-ți asculți corpul. Dacă asta înseamnă să mănânci micul-dejun mai târziu sau doar să mănânci o gustare, e perfect. Cu toate acestea, să sari peste micul-dejun pur și simplu pentru a pierde în greutate, crezând că este sănătos, nu este, de fapt, o idee bună. Când dormi, corpul postește. După aceea, este important să îi oferi nutrienți.
Consumul de prea mulți carbohidrați
La micul-dejun nu trebuie să exagerezi cu alimente precum cereale, pâine prăjită sau covrigi. Organismul are nevoie de carbohidrați. Cu toate acestea, dacă mănânci prea multe din acestea devreme, acest lucru poate duce la o scădere a zahărului din sânge.
În schimb, încearcă să mănânci un mic-dejun pe bază de proteine, cum ar fi ouă sau un smoothie cu nuci și semințe. Dacă dorești să mănânci carbohidrați, alege carbohidrați complecși precum fulgii de ovăz. Aceștia conțin și proteine, și fibre. Această combinație încetinește digestia și te face să te simți plin și mulțumit pentru mai mult timp.
Intri direct în lista de activități a zilei
Desigur, este important să ne gândim la ce urmează să se întâmplă în timpul zilei. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că trebuie neapărat să faci lucruri de la prima oră a dimineții – mai ales dacă provoacă stres. O rutină calmă de dimineață, pe de altă parte, poate reduce stresul și îți poate permite să începi ziua cu liniște.
Te trezești doar cu cafea
„Este în regulă să consumi cofeină din când în când”, explică medicul Dr. Rob Danoff. „Dar să te bazezi pe cafea pentru a-ți oferi energie în loc să dormi mai bine poate duce la un cerc vicios de oboseală.” Dacă ai nevoie de multă cofeină pentru a te menține în timpul zilei, acesta ar putea fi un semn că nu dormi suficient de bien sau de mult.
Așa începi ziua sănătos și proaspăt
Multe obiceiuri de dimineață provoacă mai mult rău decât bine. Prin urmare, ar putea fi util să îți regândești rutinele și să le schimbi, dacă este necesar. Un mic exercițiu pentru a-ți împrospăta starea de spirit, întinderea tuturor membrelor sau pur și simplu să îți iei un moment de odihnă și relaxare poate avea un impact mare asupra felului în care urmează să fie ziua, scrie ZiarulRomânesc.at, care citează FOCUS.