Noua obsesie a internetului: Fotografii celebre, modificate cu filtrul Studio Ghibli
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/chatgpt-studio-ghibli-memes-1024x536-1.jpg)
Noua obsesie a internetului este transformarea memelor îndrăgite în superbe capodopere în stil Studio Ghibli, iar rezultatele sunt destul de impresionante.
Posibil cu ChatGPT
La doar câteva zile după ce OpenAI a lansat cel mai avansat generator de imagini AI de până acum, un trend pe rețelele sociale care imită stilul companiei japoneze de animație Studio Ghibli demonstrează atât puterea tehnologiei, cât și preocupările legate de drepturile de autor pe care le ridică, relatează CNN.
Cea mai recentă actualizare a GPT-4o, lansată marți, aduce numeroase îmbunătățiri practice, inclusiv o redare mai precisă a textului și capacitatea de a urmări indicații mai detaliate și complexe. De asemenea, a fost antrenată intensiv pe o „varietate vastă de stiluri de imagine”, potrivit unei postări pe site-ul OpenAI, uimind utilizatorii cu abilitatea sa de a genera imagini și videoclipuri care amintesc de animațiile lor preferate, de la „South Park” la animația clasică stop-motion.
Însă un stil a dominat rapid platformele X și Instagram, pe măsură ce utilizatorii ChatGPT (și ai serviciului text-to-video OpenAI, Sora) au început să imite munca studioului de animație celebru pentru filme precum „Spirited Away” și „Howl’s Moving Castle”.
Scene din filme şi din realitate, recreate
Unii au recreat scene din cultura pop sau din politică în stilul iconic al companiei japoneze, inclusiv un trailer refăcut pentru „The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”, scene din „The Sopranos” și un moment tensionat din viața reală în care Donald Trump și JD Vance s-au confruntat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă.
Așa cum era de așteptat, unele dintre cele mai virale postări au transpus în stil Ghibli meme-uri celebre, cum ar fi „iubitul distras”, „tipul care explică entuziast” și faimoasa fotografie cu Ben Affleck fumând. O altă postare virală pe X l-a ilustrat pe Elon Musk jucându-se cu tacâmuri – o imagine inspirată de un videoclip recent în care miliardarul echilibra linguri în timpul unei cine găzduite de Trump în New Jersey.
Totuși, un videoclip din 2016, în care cofondatorul Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, descrie arta generată de AI drept „o insultă la adresa vieții însăși”, a fost, de asemenea, intens distribuit. Miyazaki este cunoscut pentru animația sa desenată manual și pentru metoda sa minuțioasă, realizată cadru cu cadru.
„Sunt complet dezgustat”, spune el în videoclip, răspunzând la o animație generată prin comenzi text. „Dacă vreți cu adevărat să creați lucruri înfricoșătoare, puteți face