Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea fi funcțională anul viitor

Publicat: 25 feb. 2025, 15:19, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea fi funcțională anul viitor

Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea fi funcțională din iunie anul viitor, a anunțat președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea.

Actuala platformă informatică este din 2008 și periodic este nefuncțională, creând probleme în ansamblul sistemului medical.

Potrivit președintei CNAS, în prezent, platforma informatică funcționează, dar se lucrează în continuare.

„Am trecut printr-o criză la nivelul sistemului informatic. Ieri s-a pus în picioare platforma. Se lucrează în continuare. (…). Avem o platformă informatică a cărei vechime este din 2008, care, după 10 ani, este declarată în stadiul «end of life». Am ținut permanent legătura și cu furnizorii, am ținut permanent legătura cu Casele de asigurări județene, pentru a face orice intervenție necesară astfel încât să putem funcționa.

Digitalizarea prevede (…) în continuare nevoia de a susține această platformă, de a upgrada aceste componente care sunt la pământ până la intrarea în funcțiune a noii platforme informatice, care va fi funcțională, sperăm, și se lucrează la ea, în anul viitor, în iunie 2026”, a afirmat dr. Valeria Herdea în cadrul Conferinţei „Health forum: Marile provocări din Sănătate în 2025”, organizată de DC Media Group.

În plus, CNAS se confruntă cu problema resursei umane IT din cauza nivelului salariilor pe care îl poate oferi. „La acest moment, deși ar trebui să am vreo 3.200 de oameni, am 2.900, din care voi pierde 200 de oameni care anul acesta se pensionează. (…) În contextul în care noi vorbim de specialiști care se formează în 5-10 ani pentru a lucra în administrația publică. Îmi vor lipsi directori medicali, medici-șefi, îmi vor lipsi oameni din domeniile economic, financiar, contabil”, a explicat dr. Valeria Herdea.

Cu alte ocazii, președinta CNAS, dr. Herdea, a explicat că specialiștii în IT „nu vin la salariile pe care le putem da noi”, deoarece ei „câștigă de zece ori mai mult în domeniul IT decât putem oferi noi la Casa de Asigurări”.