Noua sondă cardiacă 3D poate îmbunătăți intervenția chirurgicală pe cord la bebeluși
O nouă sondă cardiacă în miniatură ajută chirurgii dintr-un spital francez să trateze bebeluși de câteva kilograme, veniți pe lume cu defecte cardiace grave, datorită scanărilor cu ultrasunete 3D extrem de precise, transmite Euronews.
Sonda testată la Spitalul Universitar din Toulouse permite medicilor să vadă toate segmentele inimii în timp real și să crească gradul de precizie al intervenției chirurgicale.
„Așteptăm asta de mai bine de zece ani… Este, evident, un instrument foarte util pentru repararea inimii lor”, spune Philippe Acar, profesor de cardiologie pediatrică și congenitală la Spitalul Universitar Toulouse.
În fiecare an, în lume, 1,3 milioane de copii se nasc cu un defect cardiac care le pune viața în pericol, conform Heart to Heart Global Cardiac Care.
Asta înseamnă că, la fiecare 30 de secunde, un copil vine pe lume cu această malformație.
Sonda 3D permite medicilor să examineze îndeaproape inima. Până acum aceasta era posibil la pacienți tineri și adulți.
Compania americană – General Electric – a proiectat o sondă 3D în miniatură, destinată copiilor mici și bebelușilor care cântăresc peste 5 kilograme.
În Spitalul Universitar Toulouse, cu această sondă, au fost tratați peste 15 copii.
Secția de cardiologie pediatrică a Spitalului Universitar Toulouse este printre primele din lume care utilizează dispozitivul.
Doctorul Khaled Hadeed, care a efectuat o intervenție chirurgicală pe cord deschis la o fetiță de 10 luni, pe 24 noiembrie, s-a declarat mulțumit. „Văd în mod clar calitatea reparației”, a spus acesta.
Deocamdată, costul acestei sonde este mare, dispozitivul fiind împrumutat de la firma producătoare și folosit de câteva spitale franceze și din alte țări europene.