Noua tehnologie pentru localizarea apelurilor la 112 are deficiențe majore: aproape 40% dintre cazuri nu sunt gestionate corect

Publicat: 07 apr. 2025, 13:17, de Cristian Matache, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Noua tehnologie pentru localizarea apelurilor la 112 are deficiențe majore: aproape 40% dintre cazuri nu sunt gestionate corect

Autoritățile au introdus o soluție tehnică menită să îmbunătățească localizarea apelurilor de urgență efectuate din rețelele mobile, însă documentele oficiale scot la iveală o serie de vulnerabilități care ridică semne de întrebare privind eficiența și sustenabilitatea implementării la nivel național.

Precizie crescută, dar încă departe de ideal

În urma unui proiect-pilot desfășurat de furnizorii de comunicații mobile și administratorul SNUAU, s-a constatat că noua soluție tehnică permite determinarea unei raze de localizare mai mici de 100 de metri în doar 59,65% dintre cazuri. Asta înseamnă că, în aproape 40% dintre apelurile analizate, localizarea apelantului depășește această limită, ceea ce poate influența negativ timpul de reacție al echipajelor de intervenție, se spune într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Economiei.

De asemenea, rata de succes în furnizarea informației de localizare determinată (ILD) este de 93,82%, mai mică decât cea obținută prin metode deja existente, precum Cell-ID/Sector-ID (98,34%). Cu toate acestea, este superioară metodei AML (58,81%), semnalând o îmbunătățire, dar nu una decisivă.

Lacune în acoperirea informațiilor de localizare

Un alt aspect problematic este faptul că în 38,58% dintre apelurile analizate nu au fost recepționate informații de localizare AML, sistemul utilizat anterior pentru transmiterea poziției apelantului. În aceste situații, soluția nou implementată a reușit să furnizeze informații, însă acuratețea acestora a fost sub 560 de metri în doar 77,23% din cazuri — o marjă mare în contextul unei urgențe unde fiecare metru poate conta.

Probleme legate de costuri și transparență

Implementarea la nivel național presupune decontarea cheltuielilor către operatorii de comunicații mobile. Cu toate că autoritățile insistă că aceste sume „nu sunt generatoare de profit” și „nu afectează mediul concurențial”, mecanismul de compensare ridică semne de întrebare. Decontarea se face pe baza unor documente certificate de administratorul SNUAU, care are și rol de arbitru în validarea cheltuielilor. Lipsa unui mecanism de control extern independent poate alimenta suspiciuni privind eficiența utilizării fondurilor publice și posibile conflicte de interese.

În plus, certificarea că echipamentele utilizate nu vor avea scop comercial este o măsură binevenită, dar greu de monitorizat în absența unor controale riguroase. Până în prezent, nu este clar cum se va face verificarea acestei condiții.

Eforturi încurajatoare, dar cu limite

Proiectul legislativ vine în întâmpinarea cerințelor europene privind acuratețea și fiabilitatea informațiilor de localizare asociate apelurilor la 112, însă documentul recunoaște indirect că implementarea tehnică este încă în curs de perfecționare. O parte importantă din responsabilitate revine în continuare terminalelor utilizate — telefoanele mobile — și compatibilității acestora cu tehnologiile de localizare avansate.

Deși soluția tehnică a permis îmbunătățiri în localizarea apelurilor de urgență, rezultatele sunt inegale, iar eficiența sistemului rămâne dependentă de mai mulți factori: calitatea rețelelor, tipul de telefon folosit și integrarea completă a soluției la nivel național.

În concluzie, noul sistem reprezintă un pas înainte în creșterea eficienței răspunsului la urgențe, dar nu este încă o soluție completă. În lipsa unor măsuri suplimentare de control, validare și transparență, riscurile tehnice și financiare pot compromite obiectivul principal: salvarea de vieți în cel mai scurt timp posibil.

Schimbări preconizate

Informația de localizare determinată, furnizată prin intermediul soluției tehnice implementate indică aria geografică probabilă în care se află echipamentul terminal al unui utilizator de telefonie mobilă, fiind transmisă către SNUAU în format geodezic și ca figură geometrică, rezultată prin aplicarea metodelor standardizate de localizare la nivel de rețea, de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice mobile, se arată într-un proiect de act normativ. Astfel, luând în considerare rezultatele proiectului-pilot, extinderea implementării la nivel național a soluției tehnice pentru stabilirea și transmiterea către SNUAU a informației de localizare determinată (ILD) va asigura, în mod semnificativ, restrângerea ariilor de localizare pentru terminalele ce au efectuat apelarea numărului unic 112, indiferent de tipul terminalului folosit de apelant (terminal inteligent sau standard, terminal cu/fără senzori de localizare) sau de condițiile de utilizare a serviciilor de comunicații electronice (tip serviciu/tehnologie de rețea, utilizarea scenariului Emergency Calls Only, accesul la servicii de date etc.).

În acest fel, agențiile specializate de intervenție pot beneficia de informații de localizare asociate apelurilor de urgență cu fiabilitate crescută și acuratețe exprimată în metri pentru a indica raza maximă a zonei de căutare care este le prezentată în scopul intervenției.