Noua tulpină a mpox se modifică mai rapid decât se așteptau cercetătorii
Cercetătorii, care studiază noua tulpină a virusului mpox, răspândită în Republica Democrată Congo, spun că aceasta se modifică mai rapid decât se așteptau.
Și asta se întâmplă în zone unde experții nu au finanțarea și echipamentele necesare pentru a supraveghea virusul în mod adecvat, transmite Reuters.
Aceasta înseamnă că există încă numeroase necunoscute legate de acest virus, de severitatea și modul în care se transmite, ceea ce complică răspunsul autorităților sanitare, potrivit declarațiilor de un grup de cercetători din Africa, Europa și SUA pentru Reuters.
Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, a fost o problemă de sănătate publică în unele zone din Africa, în anii 1970. Totuși, a fost trecută cu vederea de Organizația Mondială a Sănătății, până când pericolul a crescut la nivel global, în 2022. Aceasta a determinat OMS să o declare urgență de sănătate la nivel global, alertă care avea să se ridice zece luni mai târziu.
Dar o nouă tulpină – cunoscută sub numele de clada Ib – atrage din nou atenția, după ce OMS a declarat o nouă urgență de sănătate.
Această tulpină este o mutație a cladei I, o fomă de mpox răspândită prin contactul cu animale infectate, care este endemică în Congo.
De obicei, mpox provoacă simptome asemănătoare gripei, dar și leziuni grave. Poate fi fatală ,în special în cazul persoanelor cu imunitate scăzută.
”Lucrăm orbește”
”Îmi fac griji, deoarece în Africa lucrăm orbește”, a declarat dr. Dimie Ogoina , expert în boli infecțioase la Spitalul Universitar Niger Delta din Nigeria, președintele comitetului de urgență al OMS pentru mpox. El este primul care a avertizat, în 2017, cu privire la potențiala transmitere sexuală a mpox, cale acceptată, în prezent, de răspândire a virusului.
”Nu înțelegem foarte bine focarul nostru, iar dacă nu înțelegem foarte bine focarul, vom avea dificultăți în abordarea acestei probleme în ceea ce privește dinamica transmiterii, severitatea bolii și factorii de risc ai bolii”, spune dr. Ogoina. Și îmi fac griji pentru faptul că virusul pare să sufere mutații și să producă noi tulpini”.
El a mai spus că, în Nigeria, clada II b a avut nevoie de peste cinci ani pentru a se transmite în mod susținut între oameni, declanșând focarul din 2022. Or, clade Ib a reușit aceeași performană în mai puțin de un an.
Versiunile mutante, clade Ib și IIb, pot fi acum considerate, în esență, o boală cu transmitere sexuală, spune dr. Salim Abdool Karim, epidemiolog sud-african și președinte al comitetului consultativ Africa CDC mpox.
Recomandări OMS
OMS subliniază, pe lângă calea transmiterii sexuale, și faptul că este posibil ca virusul să rămână prezent o anumită perioadă pe îmbrăcăminte, lenjerie, obiecte… și suprafețe care au fost atinse de o persoană infectată. O persoană care ar putea fi, de asemenea, expusă riscului de infecție dacă are tăieturi sau escoriații sau dacă își ating ochii, nasul, gura sau alte membrane, înainte de a se spăla pe mâini.
OMS recomandă curățarea și dezinfectarea suprafețelor și obiectelor, precum și spălarea mâinilor după atingerea suprafețelor sau a obiectelor potențial contaminate. Cu toate acestea, nu recomandă purtarea pe scară largă a măștilor. Acest lucru este recomandat lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor în contact cu o persoană bolnavă, precizează Margaret Harris, purtătorul de cuvânt al OMS.