Noua variantă a mpox se transmite predominant de la om la om
Noua variantă a virusului mpox se răspândește predominant de la om la om, față de varianta mai veche care se transmite în principal de la animale la oameni.
Este avertismentul pe care îl lansează un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Cell. Analizele genetice au arătat că, în timp ce varianta mai veche (clada I) este încă asociată preponderent cu transmiterea de la animale la oameni, noua variantă (clada Ib) se răspândește mai frecvent între oameni, adesea prin contact direct, inclusiv prin relații sexuale.
Această informație este foarte importantă, având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății a declarat mpox urgență la nivel global, încă din 2022.
În prezent, epidemia de mpox este determinată de clada Ib, responsabilă de cazuri înregistrate în afara continentului african. Recent, varianta Ib a fost depistată în Germania, după ce primul caz a fost confirmat în Suedia.
Studiul arată că două versiuni distincte ale virusului sunt active: clada I, prezentă de zeci de ani, și o nouă variantă, clada Ib, care a fost identificată recent, informează AFP.
Potrivit studiului, varianta Ib prezintă o mutație adaptativă care facilitează transmiterea între oameni. Această mutație sugerează că acest tip de virus ar putea deveni predominant în viitor și la baza unor epidemii umane. De aceea, cercetătorii atrag atenția asupra necesității unor măsuri de prevenție și control mai stricte pentru a limita răspândirea virusului.
În 2024, peste 30.000 de cazuri suspecte au fost semnalate în Africa, cele mai multe fiind raportate în Republica Democratică Congo, Burundi şi Nigeria.
La oameni, mpox poate provoca simptome asemănătoare gripei, dar și o erupție cutanată dureroasă și mâncărime. Tratamentul pentru majoritatea persoanelor cu mpox vizează atenuarea simptomelor. Există un vaccin antipox. Persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire sau care au fost expuse recent la acest virus se pot vaccina. Majoritatea persoanelor infectate se recuperează fără complicații. Dar unele persoane pot face complicații, care pot evolua spre deces.