Noua Zeelandă interzice fumatul aproape de tot, din 2023
Noua Zeelandă interzice fumatul aproape de tot, din 2023. Potrivit textului adoptat marți de Parlament, Noua Zeelandă va aplica progresiv interzicerea cvasitotală a tutunului începând din 2023, împiedicând toate persoanele născute după 2008 să cumpere țigări, în loc de reducerea cantității de nicotină din produsele disponibile la vânzare.
Ministrul Ayesha Verrall a declarat că aceasta este o etapă spre ”un viitor fără tutun”. Mii de persoane vor trăi mai mult și într-o stare de sănătate mai bună, iar sistemul de sănătate va beneficia de 5 miliarde de dolari neo-zeelandezi (3 miliarde de euro) prin faptul că nu mai trebuie să trateze boli provocate de fumat, cum sunt numeroasele tipuri de cancere, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și amputații, a explicat ministrul Verrall.
Cu 8%, rata adulților fumători este totuși relativ scăzută în Noua Zeelandă. Și prin textul adoptat marți se proiectează reducerea acestei rate sub 5% până în 2025. De asemenea, numărul vânzătorilor autorizați care comercializează produse din tutun se va rduce la 600, o scădere consierabilă, comparativ cu 6.000 cât sunt în prezent în această țară.
Va fi redusă cantitatea de nicotină din țigări
Totodată, cantitatea de nicotină va fi redusă la niveluri care să nu creeze dependență, a adăugat ministrul Verrall.
Cei care resping aceaste măsuri spun că, de fapt, prin acest decret s-ar putea încuraja piața ilegală și nereglementată a produselor de tutun. În noul text, nu există interdicții vizând țigara electronică.
Noua Zeelandă va avea, astfel, una din legile anti-fumat cele mai stricte din lume. Noua Zeelandă va interzice aproape de tot fumatul, în concluzie.
Doar Butanul, care a interzis complet vânzarea țigrilor din 2010, are o lege mai severă din acest punct de vedere.
Potrivit unui studiu, foștii fumători care au renunțat la țigară la vârste între 35 și 44 de ani au o rată de mortalitate cu 21% mai mare, indiferent de cauză, comparativ cu nefumătorii din aceeași grupă de vârstă. Iar cei care s-au lăsat de furmat la vârste între 45 și 54 de ani au o rată a mortalității cu 47% mai mare comparativ cu cea a nefumătorilor.
Citește și Care este vârsta optimă pentru a renunța la fumat?