Noul an școlar: Atenție la Covid! Atenție la virusurile gripale!
Revenirea copiilor în colectivități – grădinițe, școli – coincide cu o creștere a numărului cazurilor de Covid-19 și cu apariția, în curând, a virusurilor gripale.
Vestea bună este că variantele noului coronavirus aflate în circulație par că nu sunt generatoare de forme grave de boală, dar se răspândesc foarte ușor. Și contra gripei avem vaccinul antigripal.
Atenția este acum îndreptată spre infecția cu noul coronavirus, în condițiile în care în toată Europa, inclusiv în țara noastră, deja se observă o creștere a numărului cazurilor de Covid-19.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș” , consideră că, odată cu începerea noului an școlar, numărul infecțiilor respiratorii, inclusiv cu noul coronavirus, va crește.
Părinții sunt primii care trebuie să reacționeze atunci când copilul prezintă febră, tuse, probleme de respirație și o scădere a saturației de oxigen. În cel mai scurt timp, va izola copilul la domiciliu și va lua legătura cu medicul de familie pentru testare.
Pentru a preveni infecțiile respiratorii, dr. Marinescu recomandă respectarea regulilor de igienă – spălatul pe mâini temeinic cu apă și săpun -, evitarea spațiilor închise și aglomerate, aerisirea claselor, chiar menținerea ferestrelor deschise, mai ales că temperaturile chiar ne permit aceasta.
În curând, odată cu scăderea temperaturilor, intră în circulație și virusurile gripale. Din fericire, contra gripei avem la îndemână vaccinul.
Dr. Adrian Marinescu le recomandă părinților ca, în cazul apariției simptomelor, să monitorizeze copilul și să-l izoleze. Dacă temperatura continuă să crească și simptomele persistă sau se accentuează, trebuie consultat medicul de familie. Principalele simptome de infecții respiratorii sunt: febră, rinoree, durere de cap, dureri musculare și la nivelul articulațiilor, stare de oboseală…
Hepatita A
De asemenea, medicii atrag atenția și asupra hepatitei A, boala mâinilor murdare. Acestă boală se transmite prin ingerarea de alimente contaminte cu virusul hepatitei A sau prin contactul cu persoane care deja sunt infectate. Simptomele asociate cu hepatita A sunt starea de oboseală, greață, vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, îngălbenirea tegumentelor și a albului ochilor. Pacientul trebuie să urmeze recomandările medicului și trebuie izolat.
Pentru a preveni apariția complicațiilor și a focarelor, un rol important îl au părinții și cadrele didactice. Astfel, copilul care prezintă simptome din spectrul virozelor sau al altor boli infecțioase trebuie imediat izolat la domiciliu și consultat medicul de familie.