Noul Centru „Blue Dot” Galaţi pentru refugiații din Ucraina, vizitat de reprezentanții UNICEF și OMS
La câteva zile de la inaugurarea sa, Centrul „Blue Dot” din Galați, înființat pentru acordarea de asistență și servicii de protecţie esenţiale pentru persoanele refugiate din calea războiului din Ucraina, a fost vizitat de reprezentanţii mai multor instituții internaționale.
Mai exact de cei ai Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), Agenţia ONU pentru Refugiaţi, UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
Din delegație au făcut parte Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România, Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România, Mircea Mocanu, şeful biroului în România a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).
„În acest centru vin, în medie, 90 de refugiaţi pe săptămână. Aceştia beneficiază de mai multe tipuri de servicii, consiliere juridică, sprijin financiar, consultanţă. În viitor ne vom extinde aria de servicii oferite, având în vedere experienţa pe care o avem cu alte centre asemănătoare din lume”, a spus Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR.
„În acest moment, pe teritoriul României sunt aproximativ 150.000 de cetăţeni străini din afara spaţiului Uniunii Europene, pe lângă cei aproximativ 90.000 de cetăţeni ucraineni. Este foarte important să înţelegem care sunt nevoile din piaţa forţei de muncă şi cum putem asista cetăţenii ucraineni în această perioadă pentru a crea, în rândul ucrainenilor, un sentiment de linişte pe termen mediu şi lung”, a adăugat Mircea Mocanu, reprezentantul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Centrul de la Galați a fost înfințat pe 31 octombrie
Centrele „Blue Dot” sunt uşor de recunoscut după eticheta lor, un punct albastru. Ele oferă servicii gratuite, fiind înfiinţate în comun de către UNHCR şi UNICEF, împreună cu autorităţile locale şi alţi parteneri.
Centrul „Blue Dot” din Galaţi a fost deschis pe 31 octombrie în parteneriat cu autoritățile locale şi oferă asistență în mai multe limbi şi în mai multe formate pentru familiile refugiate din Ucraina, dar şi pentru alte persoane care au nevoie de protecţie.
În acest centru, refugiaţii primesc informaţii, consiliere juridică, sprijin şi trimiteri pentru asistenţă medicală, educaţie, sprijin psihologic şi alte servicii, fiind amenajate spaţii pentru copii, pentru consiliere psihologică, dar şi un spaţiu medical dedicat femeilor însărcinate în care sunt consultate şi consiliate de reprezentanți ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.