Noul Cod silvic plagiat de la… Caragiale
Ministrul PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, ieri, cu mare tam-tam, în cadrul unei conferințe de presă, noutățile propuse de noul Cod Silvic lansat în dezbatere publică. „Noul Cod Silvic, lansat astăzi, în dezbatere publică, este primul cod din 2008 încoace, scris de la zero și născut într-un context firesc! Pasul unu din acest context a fost elaborarea și aprobarea Strategiei Naționale pentru Păduri 2030. Pasul doi a fost conceperea Codului Silvic în baza noii Strategii. Un alt lucru care merită subliniat este că noul Cod Silvic a fost conceput de experți externi. Vorbim despre specialiști ai Universității Transilvania din Brașov și ai Universității Ștefan cel Mare din Suceava și de specialiști ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea. Asta înseamnă că acesta e construit ținându-se cont de: nevoile sectorului, de cum au evoluat așteptările societății față de pădure, de provocările actuale naționale, dar și europene, și de faptul că pădurile sunt cel mai bun aliat al nostru împotriva schimbărilor climatice. Cred că noul Cod Silvic este foarte aproape de cum trebuie să arate o Lege de bază a silviculturii în orice stat”, a spus demnitarul cocoțat politic la șefia Ministerului Mediului. Opppsss! Brusc, peste noapte, inginerul diplomat în „știința și ingineria alimentelor”, cocoțat în fotoliul de ministru al Mediului, ne spune că a apărut un nou Cod silvic în context firesc, adică el a descoperit apa caldă și roata.
În realitate, noul Cod Silvic este de fapt o compilație făcută din birou de 47 de experți externi, dar străini de realitățile din pădurea românească. Mai concret, noul Cod Silvic este „ghiveci” făcut la cantina de la Leu, dar vândut ca având cinci stele Michelin. De ce? Pentru că niciunul dintre cei niciunul dintre cei 47 de experți care au „tocat” 350.000 de euro pentru un „draft” nu are legătură cu producția și exploatarea masei lemnoase din România, dar nici nu a lucrat într-o direcție silvică sau la vreun ocol, cu una sau două excepții (Codruț Bîlea și Cătălin Tobescu), și acelea discutabile. De fapt, cei 47 de specialiști sunt doar teoreticieni, rupți de realitatea din teren, proveniți de la Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea. „Este primul cod din 2008 încoace, scris de la zero”, anunța ministrul Mircea Fechet. Numai că pe demnitarul de la Bacău, garantat și impus ministru al Mediului de baronul liberal de Suceava, Gheorghe Flutur, l-a luat gura pe dinainte omițând faptul că „draftul” realizat de 47 de specialiști denumit noul Cod Silvic nu trece testul sistemului antipalgiat. O simplă verificare a noului Cod Silvic pe sistemul antiplagiat demonstrează că în proporție de 70-80% din „draftul” noul Cod Silvic este de fapt înseilare din Legea nr.46/2008 -Codul silvic, cu modificările și completările ulteriore. Era mult mai simplu ca Ministerul Mediului să propună doar câteva amendamente la Legea nr. 46/2008 care să fie adoptate de Parlament și astfel, vechiul Cod silvic devenea noul Cod silvic. Practic, expresia celebră ”Mircea, fă-te că lucrezi!” se potrivește ca marca pe scrisoare pentru fostul ministru al Mediului, Barna Tanczos, dar și pentru actualul demnitar Mircea Fechet.
Însă, ceea ce au omis cei doi demnitari și echipa lor de 47 de specialiști este faptul că se încalcă Constituția României prin elaborarea acestui „draft” legislativ. Acest proiect finanțat prin PNRR de modificare a unei legii organice care este Codul silvic, dar și a altor acte legislative adoptate de Guvern sau Parlament este contrar prevederilor legale, mai exact a Constituției României. Articolul 74 din Constituția României stipulează foarte clar că ”Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”. Ca atare, cele trei entități desemnate de Ministerul Mediului să formeze grupul de lucru format din 47 de experți care a ”elaborat nu doar Codul Silvic, ci și o serie de legi și ordonanțe de urgență sau hotărâri de Guvern”, s-a substituit Guvernului și Parlamentului. Dar, ce mai contează Constituția când suntem la putere că deh facem ce vrem!
Practic, prin „draftul” de Cod silvic prezentat ieri, ministrul Mircea Fechet l-au plagiat pe Farfuridi din ”O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”. Așadar, să trăiești nene Caragiale, că de nu erai matale, Fechet n-avea cu cine sta ieri la taclale!