Noul combustibil care ar ajuta la diminuarea poluării
Doi oameni de știință din Franța au descoperit un rezervor mare de „Hidrogen alb”, sau „Hidrogen de aur”, un gaz ce ar putea ajuta în eforturile de combatere a crizei climatice.
Jacques Pironon și Phillipe De Donato, directori de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, au descoperit rezervorul în nord-estul Franței, când căutau combustibili fosili sub pământ.
Inițial, cercetătorii evaluau metanul din subsolul bazinului minier Lorraine, cu ajutorul unei sonde specializate care poate analiza gazele dizolvate în apa din formațiunile stâncoase aflate la mare adâncime.
La început, sonda a dat peste niște concentrații scăzute de hidrogen, ceea ce era de așteptat, dar după ce sonda a continuat să avanseze în adâncime, cei doi cercetători au observat o creștere semnificativă a concentrației de hidrogen, de la 14% la 1.100 metri, la 20% la 1.250 de metri.
Pironon susține că aceste concentrații în creștere indică prezența unui mare rezervor, potrivit CNN.
Cercetătorii au estimat conținutul depozitului între 6 milioane și 250 de milioane de tone de hidrogen, făcându-l unul dintre cele mai mari rezervoare de „Hidrogen de aur” descoperit până acum, conform lui Pironon.
Hidrogenul alb și diminuarea poluării
Hidrogenul alb, denumit și hidrogen „natural”, „de aur” sau „geologic”, este un gaz ce se găsește în scoarța terestă, iar în procesul de ardere elimină doar apă, ceea ce îl face o sursă perfectă de energie curată pentru industrii ca aviația, transportul maritim și siderurgia.
Cel mai bun, din punct de vedere climatic, rămâne hidrogenul „verde” care este produs cu ajutorul energiei regenerabile, dar producția este costisitoare. Acesta este motivul pentru care, în ultimii ani, interesul pentru hidrogenul alb, ca potențială sursă de energie curată, a crescut considerabil.
Geoffrey Ellis, geochimist la US Geological Survey, estimează că, la nivelul întregii planete, ar putea exista zeci de miliarde de tone de hidrogen alb.
„Cele mai multe dintre acestea vor fi aproape sigur în acumulări foarte mici sau foarte departe în larg, sau pur și simplu prea adânc pentru a fi de fapt economic de produs”, a spus el, adăugând că dacă doar 1% ar putea fi găsit și produs, acesta ar furniza 500 de milioane de tone de hidrogen timp de 200 de ani.
În prezent, se produc 100 de milioane de tone de hidrogen și se estimează că vor fi produse 500 de miliarde de tone până în 2050, potrivit lui Ellis.
Prețul hidrogenului alb
Potrivit calculelor bazate pe puțul din Mali, producerea hidrogenului alb ar purea costa aproximativ 1 dolar pe kilogram, în vreme ce hidrogenul verde are o valoare aproximativă de 6 dolari pe kilogram.
Cu toate acestea, dacă zăcămintele mari cer foraje foarte adânci, prețul hidrogenului alb ar putea crește.