Noul criteriu de alegere a primarului, vârsta. Cel mai mare câștigă scaunul de edil
Alegerile de anul aceasta au fost de-a dreptul controversate și fac valuri chiar și la momentul actual. După ce doi candidați au obținut același număr de voturi, a fost ales primar unul singur, după un criteriu care a șocat pe toată lumea: vârsta. Astfel, cel mai bătrân a avut prioritate.
Cum a fost ales primarul într-o comună
Comuna Zerba din provincia italiană Piacenza a fost scena unor alegeri locale deosebit de neobișnuite și tensionate. După două tururi de scrutin, situația a rămas la fel de indecisă ca la început, iar vârsta a fost factorul decisiv pentru alegerea noului primar.
În primul tur de scrutin, desfășurat pe 8 și 9 iunie, cei doi candidați la funcția de primar, Giovanni Razzari și Claudia Borrè, au obținut fiecare câte 28 de voturi, iar un buletin de vot a fost alb. Această egalitate numerică a impus organizarea unui al doilea tur de scrutin pentru a determina câștigătorul.
Pe 23 și 24 iunie, locuitorii din Zerba au revenit la urne cu speranța că de această dată vor putea alege un primar. Însă, surpriză! Rezultatul a fost din nou egal, fiecare candidat primind același număr de voturi. Prezența la vot a rămas constantă, cu 57 de alegători din cei 118 înregistrați prezentându-se la secția de votare.
Conform legii italiene, în caz de egalitate după două tururi de scrutin, primarul este ales pe baza vârstei. Astfel, Giovanni Razzari, în vârstă de 74 de ani, a fost desemnat primar în defavoarea contracandidatei sale, Claudia Borrè, cu 22 de ani mai tânără.
Razzari a recunoscut că și-ar fi dorit un alt rezultat:
„Și eu aș fi preferat un alt rezultat, dar, în schimb, a ieșit din nou așa. Faptul că numărul alegătorilor ar fi putut rămâne exact la fel fusese deja ipotetizat de Borrè după primul tur, dar cu siguranță nu și rezultatul. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că, după două săptămâni, totul va rămâne exact la fel,” a declarat el pentru Corriere.
Zerba, cea mai mică comună din provincia Piacenza, are doar 72 de locuitori și 118 alegători înregistrați, inclusiv cei care locuiesc în străinătate. Această mică comunitate a fost martora unei campanii electorale intense, care, în ciuda eforturilor depuse, nu a reușit să schimbe preferințele electoratului.