STS: noul sistem de monitorizare Covid 19 nu presupune monitorizarea persoanelor
Serviciul de Telecomunicații Speciale susține că noul program de monitorizare a cazurilor Covid 19 nu este menit să monitorizeze și persoanele. Ar fi vorba de o aplicație strict medicală iar accesul va fi permis doar factorilor de decizie.
Anunțul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a dezvoltat sisteme informatice pentru Ministerul Sănătăţii, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus a generat suspiciuni în rândul populației, că ar putea fi vorba de un sistem de supervizare a civililor.
„STS nu dezvoltă o aplicaţie bazată pe colectarea informaţiilor de localizare a persoanelor, ci o funcţionalitate suplimentară a aplicaţiei Corona-Forms, utilizată în prezent de autorităţile medicale. Noua funcţionalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informaţiilor introduse în aplicaţie de entităţile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de biroul de presă al STS.
La solicitarea Ministerului Sănătăţii, pe platforma Corona-Forms, vor fi prezentate într-o interfaţă grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2.
„Această funcţionalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie şi va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor. Reiterăm faptul că această funcţionalitate nu presupune monitorizarea persoanelor”, susțin reprezentanții STS.
Date centralizate
STS a dezvoltat, pe baza cerinţelor operaţionale stabilite de Ministerul Sănătăţii, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus.
La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obţinute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel naţional ori judeţean sau doar pentru anumite zone.
De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient şi către medicii de familie a mesajelor SMS şi e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19.