Noul tratament care reduce decesele cauzate de cancerul de col uterin

Publicat: 17 oct. 2024, 22:48, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Noul tratament care reduce decesele cauzate de cancerul de col uterin

Cercetătorii de la o universitate britanică au descoperit un nou tratament care reduce decesele cauzate de cancerul de col uterin cu 40%.

Studiul a fost publicat în prestigioasa revista medicală The Lancet. O altă veste bună: nu a fost folosit niciun nou medicament scump. Cercetătorii  au schimbat pur și simplu ordinea în care au fost administrate tratamentele existente. Și se vorbește despre „cel mai mare avans din ultimii 20 de ani”, contra acestei forme de cancer.

În studiul de la University College London au fost incluse 500 de femei din Regatul Unit, Italia, Mexic, Brazilia și India. Ele au fost monitorizate timp de 10 ani, între 2021 și 2022. S-au format două grupe. Femeile din prima grupă au primit tratamentul standard de chimio-radioterapie (CRT), folosit contra cancerului de col uterin din 1999. Acest tratament constă în administrarea simultană a chimioterapiei și radioterapiei, chimioterapia sporind efectul radioterapiei.  Femeile din cealaltă grupă au primit un nou tratament, constând într-o cură scurtă de chimioterapie urmată de chimio-radioterapie (CRT).

Rezultatele studiului

Rezultatele promițătoare ale acestui studiu au fost publicate recent în prestigioasa revistă medicală The Lancet. Cercetătorii au ajuns la concluzia că pacientele din grupa a doua aveau 40% riscuri mai mici de a muri și 35% riscuri mai mici de recidivă în următorii cinci ani. Printre femeile din prima grupă, 72% erau încă în viață după cinci ani și 64% nu s-au confruntat cu o revenire a bolii.

Pentru grupa a doua, procentele erau de 80% și 72%. Cinci paciente din grupa a doua chiar au reușit să învingă boala în zece ani de la începutul tratamentului.

Potrivit medicilor, noua terapie poate fi aplicată rapid și cu puține cheltuieli oriunde în lume, salvând astfel viața a mii de femei. Este vorba despre o modalitate simplă de a face diferența, spune dr. Mary McCormack, cercetător principal al studiului, citat de Times.

Noi folosim medicamentele existente, puțin costisitoare și a căror administrare a fost deja aprobată pentru paciente. Unele centre de oncologie folosesc deja noul tratament și nu este niciun motiv pentru ca să nu fie propus tuturor pacientelor care fac CRT.