Nu a fost consultat: Colegiul Medicilor din România reclamă Legea ce vizează profesia medicală
Colegiul Medicilor din România (CMR) reclamă că Legea ce vizează profesia medicală şi funcţionarea Colegiului Medicilor, și care a fost trimisă spre promulgare, „va duce la disfuncţionalităţi majore în activitatea Colegiului Medicilor din România şi inegalităţi între membrii aceluiaşi corp profesional, fiind lipsită de claritate şi previzibilitate”.
Medicii mai reclamă și că organismul care îi reprezintă nici nu a ştiut despre modificările prevăzute de această lege şi nici nu a fost consultat cu privire la acestea.
Colegiul Medicilor critică modul în care a fost adoptată Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, a unor reglementări cu privire la programe guvernamentale naţionale şi cu privire la măsuri fiscal-bugetare, act normativ care în prezent se află în etapa de promulgare.
Forul reprezentativ al medicilor consideră că legea transmisă spre promulgare „a fost adoptată cu încălcarea principiului independenţei unei entităţi juridice, care ar trebui să se bucure de autonomie în modul de organizare şi funcţionare, iar prin modificările aduse componenţei Consiliului Naţional s-a creat inclusiv o imixtiune în modul de funcţionare a organizaţiei profesionale, care reprezintă toţi medicii din România”.
O segregare a membrilor CMR
Preşedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, transmite că legea „conţine date ce vin în contradicţie cu alte prevederi ale Legii nr. 95/ 2006, respectiv cu prevederile art. 419, lit. a) din Legea nr. 95/ 2006 care conferă membrilor CMR dreptul de a alege şi de a fi ales în organele de conducere ale organizaţiei”.
„Prin noile modificări în structura organelor de conducere ale colegiului teritorial, respectiv consiliul colegiului teritorial, alegerea membrilor se realizează pe specialităţi medicale; specialităţi chirurgicale; specialităţi paraclinice; medicină de familie, ceea ce reprezintă o segregare a membrilor CMR între specialităţi în cadrul corpului profesional. De exemplu, medicina de familie este o specialitate care, potrivit Nomenclatorului de specialităţi medicale, face parte din grupa specialităţilor medicale şi va fi izolată în condiţiile acestei modificări deşi este o specialitate medicală recunoscută în majoritatea ţărilor din UE (în 19 din 27 de ţări)” se arată în comunicatul Colegiului Medicilor.
Instituţia reprezentativă pentru această profesie subliniază că, având în vedere statisticile privind specialităţile medicale, după aplicarea noii legi se va ajunge ca, la nivel teritorial, unele grupuri de specialităţi să fie excesiv reprezentate, în timp ce altele nu vor mai fi reprezentate deloc sau reprezentate nesemnificativ, cu încălcarea principiului proporţionalităţii.
Nu va mai funcţiona ca un sistem unitar ci pe segmente
Astfel, conform datelor furnizate de Colegiul Medicilor din România, în 36 de judeţe fiecare grupă de specialităţi are sub 1.000 de membri.
„Astfel, repartiţia numărului de locuri în consiliul teritorial va fi inechitabilă, de exemplu medicii cu specialitatea medicină internă au o şansă mult mai redusă de a accede în Consiliul Colegiului teritorial având alocat acelaşi număr de reprezentanţi cu medicii din grupa specialităţilor paraclinice, fapt care constituie discriminare. Un alt efect al segregării medicilor, potrivit noilor reglementări, va fi că sistemul medical din punct de vedere al profesiei nu va mai funcţiona ca un sistem unitar ci pe segmente, care vor aduce prejudicii majore profesiei medicale şi nu este exclus ca grupurile de specialităţi să dorească fiecare propriul Colegiu”, precizează oficialii CMR.
Reprezentanţii împuterniciţi ai Colegiului Medicilor din România solicită în acest context, „o analiză riguroasă” asupra Legii în cauză. „Menţionăm că s-au făcut demersuri pentru retrimiterea în Parlament a Legii deoarece modificarea legislativă va duce la disfuncţionalităţi majore în activitatea Colegiul Medicilor din România şi inegalităţi între membrii aceluiaşi corp profesional, fiind lipsită de claritate şi previzibilitate, condiţie obligatorie pentru orice normă legal”, mai menţionează CMR.